Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De tre som kan bli Årets Dagstidning

Publicerad: 25 september 2007, 18:06

Två klassiska dagstidningar med lång historia och mycket stark ställning bland sina läsare - och en alldeles färsk gratistidning med sikte på de unga. Det är de tre som juryn valt ut som kandidaterna till Årets Dagstidning.


Nya Wermlands-Tidningen

Juryns motivering: ”Inga bloggar, ingen webb-tv och inget mediehus. Medan branschkollegorna jagar nya marknader går Nya Wermlands-Tidningen allt närmare sina läsare och blir ännu mer lokal. Resultatet är upplaga och vinst i toppklass.”

Kommentar från en glad Lars Ander, NWT:s vd:

– Ja, men det var väl något positivt efter alla skitskriverier.
Efter att ha ropat på sin bror och berättat för honom kommer tidningens chefredaktör Staffan Ander till telefonen.

Vad är hemligheten?

– Att vi tycker om våra läsare.
Gör inte alla tidningar det?

– De är väl mer intresserade av att göra tidning än att tycka om sina läsare.

Xtra Helsingborg

Juryns motivering: ”Extremt lokal, extremt ung och extremt uppskattad. På bara ett halvår har Xtra Helsingborg blivit de ungas självklara nyhetstidning. Läsarsuccén visar att de nya lokala gratistidningarna ska tas på största allvar.”

– Motiveringen sammanfattar granska bra vad vi försöker vara, men inte bara för de unga, även om det kanske är vår tydligaste målgrupp. Vi vill nå de grupper som Helsingborgs Dagblad har svårt att träffa, unga och folk som bor i invandrartäta områden, säger Jonas Kanje, biträdande chef på Xtra Helsingborg.

– Vi försöker göra en lokal tidning och vi försöker hitta ett tilltal för de målgrupper jag nämner, utan att det blir kvällstidning och utan att det blir Metro eller Punkt SE. Vi försöker vara en seriös gratistidning med ett
snabbt och rappt tilltal.

Östgöta Correspondenten

Juryns motivering: ”Chefredaktören kom inte från stora DN till Linköping för att slå sig till ro. I dag är Östgöta Correspondenten en förebild för alla som vill göra en vass, snygg, modern, lönsam och framtidssäkrad dagstidning.”

Renée Mohlkert, Östgöta Correspondentens vd, är glad över nomineringen:

– Roligt. Det här är ett kvitto på det vi gjort. Vi har hållit på i flera år, alla här har bidragit till att vi rört oss åt rätt håll. Det är ett lagarbete.

– Den resultatförbättring vi gjort är något som alla har del i.

I juryn: Martin Kreuger, konsult, tidigare chefredaktör för tidningen Chef, Mats Edman, vd för Appelbergs, Lisa Bjerre, featureredaktör Computer Sweden och Nicklas Mattsson, publicistisk chef Svenskt Näringsliv

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev