Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De tre kan bli Årets Marknadsinsats

Publicerad: 21 september 2007, 13:05

En liten lokaltidning som använder fötterna. En stor morgontidning som säljer sig på nätet. Och en kvällstidning som utnyttjar manlig hårväxt. Det är de tre nominerade i klassen Årets Marknadsinsats.


”Modet att utnyttja en urgammal säljtradition blev tillbaka till framtiden för Ingress Media och Bärgslagsbladet. Hela tidningen gick man ur huse för att knacka dörr och möta målgruppen längs en vinnande väg genom det lokala medialandskapet. Resultatet är minst sagt imponerande.” Det anser juryn i klassen Årets Marknadsinsats.

– Det var ett helt förutsättningslöst test. Men det visade på ett enormt engagemang i huset, säger marknadschefen Kjell Johansson.

Projektet genomfördes i början av maj. Ett mycket begränsat område valdes ut, Kihlmansgatan i Köping. Alla på tidningen gjorde vad de kunde för att få nya prenumeranter. Resultatet: 16 nya orabatterade helårsprenumeranter. Eller annorlunda uttryckt: 13 procent av alla kundkontakter slutade med affär.

– Vi är absolut nöjda, säger Kjell Johansson.

De har fortsatt att göra med mer säljinriktade aktioner där tidningens värde varit det tunga argumentet. Senast på Sala-mässan där de fick 34 nya prenumeranter. Vilket Kjell Johansson är mycket tillfreds med:

– Till och med vår chefredaktör lyckades sälja tre – fyra stycken.

” Visst fungerar nätet som fångstmetod även då man agnar med papper och trycksvärta. Genom att framhålla tidningen som läsupplevelse lyckades Svenska Dagbladet locka nya prenumeranter i ett medium som annars brukar få papperstidningen att darra. Resultatet är minst sagt imponerande.

Så långt juryn för Årets Marknadsinsats. När marknads- och försäljningsdirektören Gunilla Asker får höra att de nominerats för kampanjen ”Vi bevakar dina intressen” blev hon:

– Jätteglad. Konstigt annars.

Eftersom den kommer att fortsätta att rulla några veckor till har hon inga faktiska siffror på resultatet. Men hon är mycket nöjd med hur många besökare på kampanjsajten som sedan gått vidare och tagit en prenumeration.

– När det gäller den konverteringen är det vårt bästa resultat någonsin.

Att göra en nätkampanj ställer lite andra krav anser hon.

– Det gäller det att tänka ett varv till för där gäller det att fånga läsaren extra snabbt.

”När den stora pansarkryssaren får upp ångan är det svårt att bjuda motstånd, både för konkurrenter och konsumenter. Aftonbladets mustasch-kampanj är ett prima exempel på samspel mot ett viktigt mål, där hela mediahuset agerar hand i hand med sina läsare. Resultatet är minst sagt imponerande”, tycker tävlingsjuryn.

I fjol vann Aftonbladet klassen Årets Marknadsinsats med sin VM-satsning. I år är de nominerade igen:

– Det är stort. Fan vad roligt, säger marknadschefen Pontus Ogebjer.

Det primära syftet är att öka kännedomen om prostatacancer, en sjukdom som drabbar 10 000 män per år.

Målet var att 60 procent av befolkningen skulle känna till mustasch-kampen. Resultatet blev ännu bättre, 74 procent. Och 88 procent av dessa kopplar kampanjen till prostatacancer. Ett resultat som man är mycket nöjd med.

– Jag trillade nästan av stolen när jag hörde siffrorna. Det är helt fantastiskt, säger Pontus Ogebjer.

– Det visar vad ett mediehus av Aftonbladets storlek kan göra när man håller i en fråga tillräckligt länge. Det är ett kvitto på att vi kan förändra folks attityder.

Måste man vara så stora som Aftonbladet för att lyckas med det?

– Kreativitet och angreppssätt är det viktiga för att nå ut. Man måste inte vara stor för att klara av det. Men för att få det genomslaget.

Juryn för årets marknadsinsats består av Elisabeth Trotzig (ordförande), Anders Westgårdh och Kenny Hallberg.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev