måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De tävlar om Årets Redaktion

Publicerad: 16 september 2008, 14:07

Kundfokus som ökat upplagan. Tyckerier som når ut utan tryckerier. Eller en strid informationsström i flera nivåer. Tre redaktioner gör upp om titeln som Årets Redaktion.


Södermanlands Nyheter är en. Juryns motivering:

”När andra tappar i upplaga och går på grund i nyhetsfloden har Södermanlands Nyheter vind i seglen och ökar stadigt.
Bakom framgången döljer sig ingen hemlig supernavigatör – bara hårt och målmedvetet arbete i en samkörd och vältrimmad besättning.
Läsarpanelen är Södermanlands Nyheters kompass, redaktionen väjer inte för djuplodande berättelser och en särskild väktargrupp ser till att loggboken är uppdaterad och felfri.”

Tidningens chefredaktör Göran Carstorp är glad över beskedet:

– Vad jätteroligt! Det är precis det vi försöker åstadkomma. Jag tror det är bra för branschen att kundfokuset kommer upp. Så vi kommer bort från fabrikstänket.

Svenska Dagbladets ledaravdelning är också nominerad. Juryns motivering:
”Svenskans ledarredaktion är ett föredöme hur en liten redaktion kan förbättra sitt genomslag genom att vara snabba och kloka med att använda sociala media. Från starten med Svenskans banbrytande ledarblogg har detta påverkat ledarsidans utformning, ledarredaktionens sammansättning och kanske mest av allt, det har bidragit till en politisk debatt som är alertare och som ligger närmare de fria debattörerna än partiernas etablerade spinndoktorer. Detta placerar redaktionen mitt i den eruption av politisk opinionsbildning som kallas ”bloggbävningen”.”

Chefredaktör PJ Anders Linder tycker det är bra med lite goda nyheter denna morgon när börskurserna sjunker över hela linjen.

– Kul. Den motiveringen var ord och inga visor.

Någon seger vill han inte ta ut i förskott:

– Det är värdiga motståndare.

VLT är den tredje tidningen som kämpar om titeln som Årets Redaktion. Juryns motivering:
”Redaktionens källflöden är omfattande, odlade och ibland oväntade, samtidigt som redaktionens Bäck är ovanligt genomskinlig.
Informationsströmmen vid Svartåns strand är snabb på ytan (nätet) men har också kraft på djupet i utvalda fåror (engagerande socialreportage) plus ett stänk av flärd (Latte).”

Tidningschef Elisabeth Bäck blir ”jätteglad”.

– Det här känns himla bra. Jag har så himla många medarbetare som jobbar så himla mycket. Vi har en bredd som känns angelägen och som vi sliter hårt för. Så det känns skönt att få en bekräftelse.

Priset delas ut den 25 september på Nalen i Stockholm. Festen avslutar Lilla branschdagen.
Juryn för Årets Redaktion består av Ulrica Ambjörn (ordförande), Torbjörn von Krogh och Erik Hörnfeldt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev