Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De tappade mest i år

Publicerad: 21 februari 2013, 22:00

Nya regler, ekonomiska bekymmer och problem att få läsarna att förstå vilken bra produkt man gör. Det är några orsaker till varför det gick så dåligt enligt ledningarna för de tidningar som tappat mest.


Ämnen i artikeln:

ÖstranFolkbladetSkånska Dagbladet

Östran/Nyheterna var de stora förlorarna i förra årets TS-mätning med tapp på 13,5 respektive 15,2 procent. Nu räknas tidningen som en. Upplagan har minskat med 1 100 ex jämfört med 2011. Vilket betyder ett tapp på 9,5 procent och att tidningen åter är den som minskar mest i svensk dagspress.

Vi gör en jäkligt bra tidning. Det handlar bara om att få fler att upptäcka det, säger Östrans chefredaktör Gunilla Persson.

Tidningen har nu börjat ändra sin säljstrategi. Bland annat har man inför en trappa i tre steg för de som tar en prova på-prenumeration.

Det får fler att hänga kvar. Och ju längre de har tidningen desto större är chansen att övertyga dem att bli fullbetalande menar Gunilla Persson.

Hon konstaterar att trenden att andratidningen får mest stryk i dåliga tider är tydlig i Kalmar län där Barometern tappade förhållandevis måttliga 2,6 procent.

Förra årets rekordtapp kombinerat med ett kraftigt tapp av annonsförsäljningen var anledningen till ett stort sparpaket som innebar att var sjätte anställd fick gå från företaget i höstas.

Det är ett fortsatt tufft läge. Men det känns skönt att ha ägare som månar om varje titel, säger Gunilla Persson.

Dala-Demokratens tapp är nästan lika stort, -8,1 procent. Något som till stor del beror på att TS ändrade sina regler för hur rabatterade ex ska redovisas menar DD:s redaktionschef Mats Larsson.

Enligt våra beräkningar är tappet ungefär hälften så stort, 600 till 700 ex.

Nu är tidningens upplaga 13 300 ex. Skulle årets tapp på 1 200 vara lika stort nästa år kommer DD under 12000 gränsen vilket innebär att presstödet minskar.

Så visst är situationen allvarlig. Även om upplagan går bra just nu, säger Mats Larsson.

Skånska Dagbladets tapp är lika stort, -8,8 procent. Tråkigt, dystert och oförtjänt menar tidningens chefredaktör Lars J Eriksson. Det finns flera förklaringar på att upplagan sjunkit med 2 600 ex enligt honom.

Allt fler pendlar och har därför mindre tid att läsa på morgonen.

Det är inte en ekonomiskt stark region. Inte minst gäller det Malmö där genomsnittsinkomsterna ligger på 85 procent av rikssnittet.

Men visst handlar det om vilken tidning vi gör också.

Tidningen har dragit in ett antal lokalredaktörer och ersatt dem med regionredaktörer. Vilket inte påverkat upplagesiffrorna negativt.

Vi ökar något i både Eslöv och Sjöbo.

Tidningen ska nu försöka bli ännu bättre på det lokala samtidigt som alla som pendlar till Malmö och Lund ska servas med nyheter om till exempel krog- och nöjesliv där.

Vi måste få in mer regiontidningstänk helt enkelt, säger Lars J Eriksson.

Ambitionen är nu att upplagekurvan ska fås att plana ut under 2013.

Om Sveriges ekonomi går hyfsat under året har vi förutsättningar att lyckas.

Många av de vi tappat är förhållandevis betalningssvaga. Nu är vi snart nere på gruppen kärnläsare som har Skånskan nästan oavsett.

Folkbladet i Västerbotten tappar också rejält. 800 ex betyder en minskad upplaga på 6,8 procent. Det trots att tidningen under året bland annat gjort en rejäl form- och innehållsförändring.

Det tar tid för läsarna att vänja sig.

Men det är oroande på alla sätt. Fast jag är en obotlig optimist och tror att vi ska hitta en bra väg, säger tidningens chefredaktör Daniel Nordström.

En satsning på inlandet och en rejäl genomgång av vad den nyligen genomförda läsarundersökningen kan leda till att tidningen åtminstone får behålla merparten av dagens läsare. För ledningen kalkylerar med att det blir upplagetapp även nästa år.

Men inte lika stort som i år, säger Daniel Nordström.

Nu pågår arbetet med att ta fram en betalmodell för nätet för fullt. Det gäller att hitta nya intäkter i takt med att pengarna från printprodukten minskar.

Jag tror på det. Men det är klart att varje tappad prenumerant är en stor förlust. På många sätt.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.