Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De slåss om Nära-priset

Publicerad: 2 oktober 2006, 05:52

VLT har chansen att inom den närmaste tiden vinna två prestigefyllda priser för sin satsning på fler unga i arbete. Förutom nomineringen till Årets Redaktion i Pressens Tidnings tävling (som avgörs på onsdag kväll) är VLT också finalist i Nerikes Allehandas nyinstiftade tävling Nära-priset.


Den 27 oktober delas Nära Journalistpriset ut för första gången. Priset ska främja god lokaljournalistik och prissumman är på 75 000 kronor.

Fyra bidrag tävlar om segern:
Joakim Björk med flera på HD/Landskrona-Posten med serien om gängkriminaliteten.
Motivering: ”Redaktionen har haft modet att skriva om och arbeta igenom ett glödhett lokalt ämne trots risken för att lägga ytterligare bränsle på den rasistiska brasan. Genom att utnyttja webben och ordna möte för Landskronaborna har tidningen skapat interaktivitet.”

Helene Claesson och Andreas Jennische på VLT med satsningen Utmaningen – fler unga i jobb.
Motivering: ”Redaktionen har mycket målmedvetet och konsekvent tacklat ett av de stora samhällsproblemen på ett konstruktivt, ingripande och engagerat sätt. Satsningen präglas av mod att ta ut svängarna och ambitionen att använda tidningen som arena för medborgerliga möten och diskussioner som skapat ett odiskutabelt mervärde och trovärdighet för och bland de unga, lokala läsarna.”

Bosse Vikingson, Magnus Karlsson med flera på Smålandsposten för Företagsbarometern.
Motivering: ”Redaktionen arbetar aktivt med  bred konsumentjournalistik och analyserande ekonomijournalistik. Med Företagsbarometern har redaktionen på ett nyskapande sätt använt internet för att skapa underlag för en journalistik med sikte på framtiden.”

Angela Hanagarth, Tina Enström med flera för serien Bryr du dig? i Nerikes Allehanda.
Motivering: ”Redaktionen skildrar med inlevelse både samhällsproblem och tänkbara lösningar. Välfångat, välformulerat, välformat; en tidning som bryr sig.”

Juryn består av Torbjörn von Krogh, gästprofessor vid Kalmar högskola, Thelma Kimsjö, publisher på Länstidningen i Södertälje, Ulrika By, reporter på Dagens Nyheter, Tonny Nundal, chefredaktör på Haugesunds Avis och Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.