Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De prisas av Publicistklubben Västra

Publicerad: 3 december 2018, 11:46

Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund, Jenny Nordlander och skrivarskolan Qalam tilldelas utmärkelser för sina arbeten av Publicistklubben Västra.


Stefan Eklund, som är chefredaktör för Borås Tidning, tilldelas Publicistklubben Västras stora pris 2018. PK Västras styrelse motiverar valet så här: ”Till en skrivande chefredaktör med känsla för stil och kärlek till viktiga berättelser. Med folkbildning och samhällsnytta som ledstjärnor arbetar han för att göra relevant lokal journalistik och skapa en arena för det demokratiska samtalet.” Priset är på 20.000 kronor.

Journalisten Jenny Nordlander får PK Västras Johannapengen med motiveringen: ”Priset går till en journalist som modigt sätter strålkastaren på vår egen arbetsplats: redaktionen. I den omskakande boken ”Mellan raderna” lyfter hon fram svenska journalisters vittnesmål om sexism och kvinnodiskriminering. Hennes egen berättelse är central i sammanhanget. Med förändringsvilja och envishet belyser hon ett subtilt förtryck som inte hör hemma i 2018”. Priset är på 10.000 kronor.

Skrivarskolan Qalam, som drivs av författaren, dramatikern och poeten Johannes Anyuru och poeten och skådespelaren Segal Mohamed, får PK Västras Dawit Isaak-pris. Styrelsens motivering lyder: ”Med stor nyfikenhet på ännu inte berättade historier arbetar de kontinuerligt för att inspirera unga människor och lyfta fram tidigare ohörda röster. För en del av deras elever har bokhyllor, bibliotek och författare aldrig varit självklara referenser. Tillsammans skapar de en ny plattform. En trygg plats för samtal om litteratur och poesi – både i och utanför rampljuset.”

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.