Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De kan bli Årets Redaktion

Publicerad: 18 september 2012, 10:56

En totalintegrerad skåning, en sevärd smålänning och en hälsing full av civilkurage. Tre redaktioner gör upp om vem som ska bli Årets Redaktion. De nominerade är:

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

BAROMETERN OSKARSHAMNS-TIDNINGEN

Motivering: Sida vid sida får nätet och pappret fler att vilja prenumerera. Grafikens alla möjligheter gör journalistiken läsvärd och sevärd. En väl samspelt redaktion kommunicerar med lokalt och lokal-lokalt innehåll så att ingen ska lämnas utanför och oberörd och utan möjlighet att få sin röst hörd. Hårt jobb på kort tid gav genast resultat och visar att också papperstidningen fortsatt har sin givna plats.

Vad roligt. Och motiveringen stämmer absolut, säger Barometerns tidningschef Gunilla Sax.

Det var precis så vi tänkte under hela omgörningen. Att satsa mycket på den visuella journalistiken. Och sköta utvecklingen av den in house. Och det visade sig vara populärt för över 2 000 ville ha en provprenumeration.

Hur många stannade kvar?

Det vågar jag inte svara på.

I senaste TS-mätningen gick det förhållandevis bra för Barometern-OT med ett upplagetapp på 0,5 procent 2011.

Kommer det att gå lika bra i år?

Jag hoppas det. Men det är svårt att hålla upplagan i dag.

LJUSNAN

Motivering: Redaktionen tog tillsammans med sin publik ställning för rätt sak vid rätt tillfälle. De visade med gemensam kraft hur journalistik blir civilkurage och civilkurage journalistik. Medan vi andra satt i soffan och följde bevakningen av Breiviks rättegång lyste Ljusnan som en fyrbåk för demokrati och framtidshopp.

Gud vad kul. Och vilken fin och adekvat motivering, säger tidningens chefredaktör Gunilla Kindstrand som gör sin andra dag på jobbet.

Det Ljusnan gjorde handlade om nya att skapa nya relationer och ny relevans. Och använda hela mediehusets bredd menar Gunilla Kindstrand:

Här skapar Ljusnan en ny kontext, höjer trovärdigheten och får en närmare relation med publiken.

Tidningen visade verkligen mod utan att ta fokus från andra goda krafter, säger Gunilla Kindstrand.

HELSINGBORGS DAGBLAD

Motivering: Efter några tuffa år har Helsingborgs Dagblad rest sig som en fågel Fenix ur askan. Genom att satsa genomtänkt och grundligt – på bredden, djupet och framåt är de idag en totalintegrerad och framgångsrik flerkanalsredaktion med många lokala scoop. HD når nio av tio i nordvästra Skåne som får vad de behöver för att veta mer. Fågel Fenix har inte bara rest sig hen flyger!

Det låter nästan för bra för att vara sant, säger HD:s chefredaktör Lars Johansson som precis ska flyga iväg på semester när Medievärlden når honom.

Vi har gjort bra tidningar på hög nivå under en lång period nu. Och vi har fått mycket credd för våra grävjobb.

Juryn består av: Kerstin Brunnberg, journalist, tidigare vd Sveriges Radio, Anders Gerdin, konsult, tidigare chefredaktör Aftonbladet, Ulrica Ambjörn, konsult, tidigare chefredaktör Vår Bostad, Ulf Johansson, programchef och ansvarig utgivare på SVT:s riksnyheter, tidigare chefredaktör NA.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev