Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De kan bli Årets Dagstidning Digitala Medier

Publicerad: 14 september 2009, 09:42

En visar att tyngd och tradition inte är något hinder för utveckling, en annan river de sista murarna mellan redaktion och omvärld, medan en tredje lockar läsare över hela världen.


Ämnen i artikeln:

DN.se

DN.se
Juryns motivering:
Dagens Nyheter visar att tyngd och tradition inte behöver vara hinder för utveckling. Nya DN.se håller högsta tekniska klass och utnyttjar webbens möjligheter med omdöme och finess. En särskild favorit är På Stans iPhone-applikation, som ger en fläkt av framtiden.

Om framtiden säger Charlotta Friborg, chef för DN.se, att man ska fortsätta förädla det man gör i dag.

– Berätta journaliskt på ett delvis nytt sätt.

iPhone-applikationen är stimulerande, säger hon.

– Man surfar utan att man märker att man surfar.

Dagen.se
Juryns motivering:
Tidningen Dagen använder webbens sociala medier för att riva de sista murarna mellan redaktionen och omvärlden. Valet att aktivt bjuda in läsarna i hela tidningsprocessen är modigt, framsynt – och framgångsrikt. När strategin dessutom genomförs med minimala resurser har branschkollegorna inte längre några ursäkter.

– Vi har kommit till en vändningspunkt och riktar in oss på affärer, säger Emanuel Karlsten, Dagen.se.

– Vi ha sett en dramatisk trafikökning, nu är det dags att tjäna pengar, något som få har erfarenhet av. Det finns jättestora möjligheter, vad det handlar om är attityd  från såväl köpare som säljare.

Thelocal.se
Juryns motivering:
De enklaste idéerna är ofta de bästa. Vem som helst hade kunnat starta en nyhetssajt om Sverige på engelska. The Local gjorde det 2004 och lockar nu 312 000 unika läsare per vecka över hela världen. Samt tjänar pengar.

– Vi har vuxit långsamt och stadigt. Vi etablerade oss i Tyskland i fjol och har planer på ytterligare expansion i Europa. Vår målgrupp är klar och köpstark. I dag räknar vi en miljon unika besökare i månaden, säger James Savage, redaktionschef.

– Det finns jättemånga sätt att tjäna pengar . Det gäller bara att vara flexibel.

I juryn för Årets Dagstidning Digitala Medier ingår Martin Kreuger, Nicklas Mattsson, Olle Lidbom och Sofia Mirjamsdotter.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

DN.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev