onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De flesta nöjda med kurs i läsarkunskap

Publicerad: 7 december 2004, 13:56

Den första kursen i läsarkunskap är nu avslutad. De 21 deltagarna är mycket nöjda, så också kursledaren Ingela Wadbring, som tycker att man tillsammans lyckats få igång en process.


Fempoängskursen har pågått under hösten vid fem olika tillfällen. Deltagarna har däremellan haft hemuppgifter. Så har till exempel Erik Forsberg, marknadsanalytiker på Helsingborgs Dagblad, och Kristian Nilsson, länschef på samma tidning, utifrån sin inledande omvärldsanalys siktat in sig på vissa för tidningen svaga områden i Helsingborgs kommun och arbetat fram en handlingsplan för hur man skulle kunna gå vidare.
Att de var två från samma tidning, de enda på kursen för övrigt, tycker Erik Forsberg har varit den ”största poängen”.
– Vi gjorde alla arbeten tillsammans och fick inblickar i hur tankegångarna går på våra respektive avdelningar. Jag har till exempel varit med på en del morgonmöten med redaktionen.
Enligt Erik Forsberg har han och kollegan på redaktionen lärt sig vad de olika avdelningarna frågar efter och hur presentationer bäst bör göras.
— Man har fått många tankeställare, sammanfattar han.
De flesta av de 21 som gick kursen kommer från redaktioner och har med två undantag, två chefredaktörer, chefsbefattningar på mellannivå.  Tidningarnas storlek har varierat, från Göteborgs-Posten till Sala Allehanda.
Av den kursutvärdering som gjorts framgår att kursen, dess syfte och upplägg genomgående får överbetyg. Det som skattats som minst viktigt är att den ger poäng i det akademiska systemet.
På frågan vad som var sämst med kursen har många svarat bristen på tid och stressen att hinna både sköta jobbet och gå på kurs fyra, fem helger under hösten. ”Så mycket vilja och så lite tid”, skriver någon frustrerat.
Och på frågan vad som varit bäst har det svarats med ord som att den öppnat ögonen för det viktigaste av allt, att läsarna måste lyftas fram mer på redaktionerna och att den givit tillfälle till analys av egna kunskaper/brister.
Blir det någon ny fempoängskurs i läsarkunskap, Ingela Wadbring?
– De är ju vad vi vill.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev