Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De fick Barncancerfondens journalistpriser

Publicerad: 15 mars 2017, 07:02

Mikael Leijon på Norrbottens-Kuriren fick Barncancerfondens journalistpris för tryckta medier. Moa Larsson på UR vann i klassen etermedia. Aftonbladets Magnus Wennman, som precis utsetts till Årets fotograf, fick ett hedersomnämnande.


Mikael Leijon belönades för en serie i fem delar om hur barn och deras familjer påverkas efter cancerbeskedet.

Juryns motivering: Utifrån fem olika perspektiv målar denna artikelserie upp en ärlig och engagerande bild av barncancer och dess konsekvenser. Vi får möta det drabbade barnet, berörda syskon och en mamma som mist ett barn. Vi träffar den lokala föreningen, barnläkaren och barnen som överlevde och nu är en helt ny patientgrupp för vården. Det här är journalistik som gör samhället en tjänst; den är granskande, informativ – och samtidigt hoppingivande.

Moa Larsson fick sitt pris med motiveringen: Ett viktigt och angeläget reportage om vad som händer när en kompis får cancer och dör, och om de som blir kvar. Lyssnaren får följa med när vännerna minns Amanda och sjukdomstiden, och i insiktsfulla samtal hanterar sin sorg. Reportaget berör starkt; både genom berättelsen om Amanda och när vi får följa lärarens arbete med att involvera ungdomarna och stärka dem i att, var och en på sitt sätt, ge uttryck för sorgen. Det här är en stark dokumentär som alla lärare borde använda i klassrummen för att prata om sorg.

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman fick ett hedersomnämnande för porträttserien Ljuspunkter som också fick priset som Årets Porträttserie i tävlingen Årets bild där han också utsågs till Årets fotograf. Barncancerfondens jurys motivering: Med ett innovativt grepp och med stor respekt för barnen sätter Magnus Wennman ljus på barncancer. I porträttserien Ljuspunkter får vi möta tio cancerdrabbade barn och höra dem berätta om sina drömmar, mitt i sjukdomstiden. Det är vackert, sorgligt och hoppfullt på en och samma gång.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News