Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De är Sveriges bästa tv-fotografer

Publicerad: 27 juni 2016, 05:52

Fyra tv-fotografer prisades i årets upplaga av Gyllene Snittet.


Tv-fotopriset Gyllene Snittet, som Tv-Fotografernas Förening står bakom, delas ut i fyra kategorier: Årets tv-fotograf enkamera, Årets tv-fotograf flerkamera, Årets prestation och TvF:s hederspris.

Hederspriset gick till SVT:s nyhetsfotograf Don Titelman. Juryns motivering löd: ”För en mångårig karriär i bilden tjänst, alltid med en professionell känsla och med en journalistisk blick.”

Priset till Årets tv-fotograf enkamera tilldelades Daniel Gartmo. Juryns motivering löd: ”En stabil och mycket mångsidig och uppskattad Eng-fotograf som alltid med hög konstnärlighet och proffsighet utnyttjar dagen kamerateknik och ljus för att skapa fantastiska bilder. Hans arbete har synts i Kockarnas Kamp, personporträtt i Bonde söker fru och vinjetten till Sveriges Mästerkock.”

Niklas Östling vann priset för Årets prestation. Juryns motivering löd:”Med ett vajersystem som krävde en extrem planering och programmering av varje åkning lyckades han trots användarovänligheten leverera felfria och mäktiga åkningar vid all tre sändningarna av Eurovision Song Contest i Globen.”

Till Årets tv-fotograf flerkamera utsågs Andreas Hollgren. Juryns motivering löd: ”Med en mångsidighet och med stor erfarenhet av såväl handkamera, steadycam som närbildskamera levererar han alltid med en omisskännlig känsla, musikalitet och fantasi. I år sticker speciellt närbildsarbetet under Eurovision Song Contest i Globen ut. Världsklass helt enkelt.”

Prisutdelningen av Gyllene Snittet skedde under en gala på Bio Rio i Stockholm. I år delades priset ut för sjätte året i rad. Priset ska tillägnas fotografer som arbetar med rörlig bild. Syftet är att uppmuntra alla tv-fotografer som håller en hög professionell klass och även sporra alla att utveklas och bli bättre.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev