Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dawit Isaaks fall till Afrikanska kommissionen

Publicerad: 29 oktober 2012, 15:20

En ny juridisk inlaga till Afrikanska kommissionen ska sätta ytterligare press på de eritreanska myndigheterna att släppa journalisten Dawit Isaak.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Den fängslade journalisten Dawit Isaak fyllde i lördags 48 år. Det blev hans tolfte födelsedag i eritreansk fångenskap. Hittills har inga juridiska eller diplomatiska åtgärder drivit fallet Dawit Isaak närmare ett frisläppande.

Advokaterna Percy Bratt och Prisca Orsonneau har tillsammans med Jesús Alcalá formulerat en inlaga till Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter med en förhoppning om att kunna sätta nytt tryck på den eritreanska sidan.

Bakgrunden är att man förra sommaren skickade en så kallad Habeus corpus-framställan till de eritreanska myndigheterna. Det är en allmän princip som existerar i alla rättsstater och den finns inskriven i eritreansk lag. Den innebär att en person som hålls fängslad eller frihetsberövad måste få höra anklagelserna mot sig inom en viss kortare tid, samt att man har rätt att bemöta anklagelserna i en domstol.

Vi har fått bekräftat att framställan är mottagen, men efter det har inget hänt och det bevisar ju att rättsväsendet i Eritrea hittills inte fungerat, säger advokat Percy Bratt.

Nu finns förhoppningen att den nya juridiska inlagan till kommissionen ska tvinga de eritreanska myndigheterna att svara. Men det har gått lång tid sedan man fick indikationer på att Dawit Isaak fortfarande lever. Flera av de personer som greps samtidigt med honom är inte längre i livet.

Om den här åtgärden inte fungerar får vi tänka ut nästa steg, säger Percy Bratt.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.