Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dawit Isaak får Golden Pen på torsdag

Publicerad: 10 oktober 2011, 10:28

På torsdag får den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak Wan-Ifra:s utmärkelse Golden Pen of Press Fredoom 2011.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Under öppningsceremonin vid Wan-Ifra-konferensen i Wien kommer utmärkelsen att överlämnas till Dawit Isaaks bror Esaias Isaak.

Att Dawit skulle få priset offentliggjordes redan 27 oktober 2010, på Dawit Isaak 46-årsdag.

Motveringen: Dawit Isaak, som tvingades fly från sitt hemland till Sverige, men återvände på grund av sitt engagemang för en oberoende press och demokratiska principer, förtjänar att berömmas för sina handlingar. Eritreas ledare, bland de mest förtryckande i världen, har valt att fängsla honom i stället. Dawit Isaak har ställts inför enorma vedermödor. Trots det har hans engagemang för pressfrihet och mänskliga rättigheter aldrig minskat. Det krävs mod för en journalist att arbeta och inte kompromissa under sådana omständigheter, och Dawit Isaak framstår som en förebild och inspirationskälla för journalister överallt. WAN uppmanar Eritreas president Isaias Afewerki att omedelbart frige Dawit Isaak.

Isaak får Golden Pen of Freedom 

Dawit Isaak

Dawit Isaak var med och grundade Eritreas första oberoende tidning, Setit som bland annat kritiserade regeringens maktmissbruk. År 2001 publicerade Setit och andra tidningar ett öppet brev från 15 ministrar som bland annat efterlyste demokratiska reformer. Elva av ministrarna fängslades liksom Dawit Isaak och ytterligare 13 tidningsägare, redaktörer och journalister. Fyra av journalisterna uppges ha dött i fängelse.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.