Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dawit Isaak 100 dagar kvar till 10 år

Publicerad: 13 juni 2011, 03:50

I dag har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 3 550 dagar. Nu har landets regim släppt fyra spionmisstänkta britter. Något som kan vara en öppning även för den svenska journalisten.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Det brittiska utrikesdepartementet tackar Qatar för att landet bidragit till att få loss de spion- och terroristanklagade personerna. De har suttit anhållna sedan december 2010 skriver Expressen.

I söndags kom beskedet att de släppts.

– Det är en väldigt positiv nyhet, och det kan vara en öppning för Dawit Isaak också, säger Leif Öbrink som är ordförande för stödgruppen Free Dawit Isaak till Expressen.

Sverige har tidigare försökt få Qatar att engagera sig för den fängslade svensken. Något som Eritreas diktator Afwerki då menade var löjligt.

Men kanske kan detta frisläppande leda till nya inviter från svenska UD, säger Leif Öbrink till Expressen.

Om exakt 100 dagar har Dawit Isaak suttit fängslad i tio år i Eritrea för brott mot rikets säkerhet enligt regimen.

I november 2005 fick hans anhöriga besked att Dawit Isaak frigivits och att han var hos sin syster. Det var dock bara frågan om en permission enligt landets myndigheter. 2009 kom rapporter om att han befann sig på sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.