Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför valde SVT att pixla israeliska flaggan

Publicerad: 6 februari 2019, 12:05

I en artikel om att Vänsterpartiet i Arboga delat en antisemitisk satirbild valde SVT Nyheter Västmanland att pixla den israeliska flaggan. "Vi sprider inte antisemitiska bilder", säger ansvarig utgivare Anders Kauranen.


Ämnen i artikeln:

SVT

Vänsterpartiet i Arboga delade ett antisemitiskt inlägg på sin Facebook-sida. Det var en lieman, draperad i en amerikansk flagga och med en israelisk flagga på lien. När SVT Västmanland (där bilden går att se, reds. anm.) berättade om nyheten hade den israeliska flaggan pixlats.

– Det är väldigt enkelt. Vi sprider inte antisemitiska bilder, säger Anders Kauranen, SVT Nyheter Västmanlands redaktionschef och ansvarig utgivare, om beslutet.

Men ni sprider ju ändå bilden?

– Ja, men inte med det antisemitiska uttrycket, säger Anders Kauranen.

Den israeliska flaggan är ju inte en hetssymbol. Hur har ni resonerat kring det?

– Satt i denna kontext var det ett antisemitiskt uttryck. Tar vi bort den israeliska flaggan så är bilden inte det längre. Så enkelt är det, säger Anders Kauranen.

Anders Kauranen säger att pixlingen försvårar spridandet av bilden.

– Om vi publicerar bilden med det antisemitiska uttrycket, alltså den israeliska flaggan, kan vem som helst ladda ned den och sprida den vidare. Nu kan man inte göra det med SVT:s hjälp, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.