onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför tror inte Sverige på Googleskatten

Publicerad: 18 september 2017, 08:12

Tio EU-länder ställde sig i helgen bakom ett förslag om att beskatta globala nätföretag efter omsättning. Sverige ställde sig inte bakom i detta skede eftersom lösningen inte anses långsiktig, säger Magdalena Anderssons statssekreterare Leif Jakobsson.

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebookEU

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien har skrivit ett brev där de föreslår att EU ska beskatta globala företag, som Facebook och Google efter omsättning i respektive land. Under EU:s finansministermöte i helgen ställde sig ytterligare sex länder bakom skrivelsen. Sverige var inte ett av dem.

– Det franska initiativet handlar om att göra något snabbt som ser bra ut, men som blir temporärt. Vi vill hellre göra något som är långsiktigt och internationellt, säger Leif Jakobsson, statssekreterare hos Magdalena Andersson med ansvar för skatte- och tullfrågor.

Länderna bakom brevet vill att EU- kommissionen ska ta fram ett förslag till en skatt där företagen betalar några procent av omsättningen. Målet är att finansministrarna enhälligt ska besluta om att be kommissionen ta fram ett sådant förslag när de möts i december. I så fall skulle förslaget kunna vara klart första halvan av 2018.

Någon sådan enhällighet verkar bli svår att uppbåda eftersom endast 10 av 28 länder hittills ställt sig bakom brevet. Leif Jakobsson vill inte säga något om hur Sverige kommer att ställa sig till frågan när det blir skarpt läge i december.

– Nu är det ett väldigt tidigt skede. Det var ett informellt möte där man inte fattade några beslut.

Enligt honom är detta en av de största frågorna som det internationella samarbetsorganet OECD arbetar med, och i mars ska organisationen lägga fram sin rapport om hur frågan med beskattning i den digitala ekonomin ska lösas.

– Sverige linje är alltid att få till internationella överenskommelser, och att det är OECD:s arbete som ska gälla i första hand. Om EU gör något ensidigt är risken att det slår tillbaka genom exempelvis ensidiga åtgärder från USA. Vi har väldigt mycket på gång på skatteområdet och i det skedet vill vi inte störa de processerna.

– Några länder tycker att man ska göra något temporärt innan OECD är klara. Ingen tror att en omsättningsskatt skulle vara en långsiktigt bra lösning. Vår uppfattning är att vi inte ska stöka till den långsiktiga lösningen nu.

Men för mediebranschen, som är under hård press av konkurrensen från Google och Facebook, skulle även en temporär skatteutjämning kunna ha betydelse?

– Vi är medvetna om det.

Men är det något ni tar med i bedömningen?

– Det är klart att det finns med i bedömningen.

På mötet presenterade ordförandelandet Estland ett annat förslag som gick ut på att beskatta virtuella driftsställen. Att istället för att som idag definiera driftsställen efter fysiska kontor och anställda göra det efter var den verksamheten bedrivs, där pengarna skapas.

– Det ligger mer i linje med hur OECD jobbar med frågan, säger Leif Jakobsson.
Men idag skattar Facebook och Google minimalt i Sverige. Det kan de väl fortsätta oavsett var de har sitt driftsställe så länge de kan flytta vinsterna?

– Enligt förslaget ska man också skatta efter var vinsten faktiskt uppstår. Där man säljer eller där man tänker ut och producerar sina produkter.

– Det viktiga för oss är att man skattar någonstans

Även om man skattar i ett land där man skattar väldigt lite?

– Det är en annan fråga som OECD jobbar med, att det inte ska vara möjligt att flytta vinst till lågskatteländer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev