Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför tog P1 med vaccinationsskeptikern

Publicerad: 14 mars 2017, 09:41

I gårdagens Studio Ett var behovet av vaccination mot mässling en fråga som togs upp. Där fick en bloggare som hävdar att åtgärden inte är att rekommendera uttala sig.


Ämnen i artikeln:

Studio Ett

Sju personer i Stockholmsområdet har hittills insjuknat i mässling sedan i januari. En sjukdom som både sprider sig lätt och kan ge upphov till flera följdinfektioner. Nu utreds om det kan vara början till ett större utbrott uppger SVT Nyheter. I gårdagens Studio Ett berättade smittskyddsläkaren Per Follin om möjliga följder av sjukdomen. Där fick också bloggaren Mia Tjärnlund berätta varför hon inte vaccinerat sina barn.

Blev inslaget som ni ville?
– Med anledning av mässlingsfallen som rapporterats senaste tiden ville vi tala med en expert på området – men var också intresserade av hur en förälder, som valt att inte vaccinera sina barn, resonerade. Denna grupp medför ju en potentiell risk i samhället vad gäller ökad spridning av till exempel mässling. Helt lyckat blev det inte, i det att vi borde ha ställt tuffare följdfrågor till mamman vi bjöd in vad gäller hennes påståenden, och också givit experten ytterligare tid efteråt, säger Magnus Thorén, producent på Studio Ett.

Anledningen till att bloggaren medverkade var att redaktionen ville höra en röst ur den grupp föräldrar som medvetet valt att inte vaccinera sina barn.

Varför var det viktigt att hon fick redogöra för sina argument?

– Den grupp svenskar som ifrågasätter vaccin och avstår från att vaccinera sina barn pekas ut som en riskfaktor av experter på området i den mening att de kan medverka till spridning. Därför var det intressant att höra hur en person med dessa åsikter resonerar kring beslutet att inte vaccinera sitt yngsta barn.

Vilken lägsta kompetensnivå ska en ”motröst” ha?
– Svår fråga att svara rakt av på. Studio ett strävar ju alltid efter högsta möjliga kompetensnivå vad gäller gäster och sakkunniga. Men vi har inte bara med experter. I det här fallet var gästen inbjuden som ”mamma” och inte på något sätt som expert.

Är det viktigt att alltid hitta en ”motröst”?
– Nej, i detta fall hade vi självklart kunnat nöja oss med till exempel en smittskyddsläkare. Målet var inte en diskussion ”för och emot” vaccination, men att det i radion för många lyssnare framstod så är givetvis inte bra, och vi får dra lärdom av det. I dagens program följer vi upp inslaget, reaktionerna kring det och lyfter ytterligare frågan om risker med att avstå från vaccination.

Enligt Folkhälsomyndigheten blir det komplikationer i ungefär 20 procent av alla mässlingsfall. Risken för svåra komplikationer är högre bland spädbarn, och personer med nedsatt immunförsvar. Diarré, öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation är vanliga komplikationer. Sjukdomen kan i ungefär 1 per 1 000 fall leda till akut hjärninflammation.

I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna barnvaccinationsprogrammet sedan 1970-talet. I februari gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer även till vuxna att se över sitt skydd mot mässling.

Ämnen i artikeln:

Studio Ett

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News