tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför tackade jag nej till SVT Debatt

Emanuel Karlsten om ett debattprogram med trovärdighetsproblem.

Publicerad: 2 mars 2011, 12:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Inlägget publicerades ursprungligen på Tabloism 2.0, Emanuel Karlstens blogg på Expressen.

Efter artikeln om Aktuellt och Schulman igår hörde SVT debatt av sig. Lite flåsigt undrade man om jag ville debattera saken i direktsändning på torsdag. Schulman var på väg in, liksom Kissie.

Jag var tveksam, men bad att få tänka på saken. SVT debatt ringde vidare till Alex. Lovade att jag skulle ställa upp. På ett sätt typiskt för ett program där jag uppfattar att debatten ofta får stå åt sidan för polemiken. Den riviga och hetsiga dragkampen där ordet hoppar som het potatis mellan deltagarna. En Aschbergdebatt i SVT-kostym.

Det är lite tragiskt det där. Varför just SVT kände att de behövde ta över den manteln. De har inga ekonomiska incitament till att piska upp debatter bortom relevans. Det är heller inget Melodifestivalen-problem, dvs ett program de behöver sända för räckvidd eller för att bibehålla publikrelevans.

Jag undrar om det i stället handlar om fartblindhet? Ett Janne Josefsson-arv om att ”ställa folk mot väggen” och sedan missa att det inte kan vara ett självändamål för varje program? Belinda Olsson upplevs ibland som rastlös tonåring när hon bollar ordet vidare till nästa person i jakt på kontraster och något att ifrågasätta. Nyanseringar vrids till glidningar.

Ändå övervägde jag att delta. Tänkte att jag kanske hade någon typ av ansvar. Om jag inte deltar, vem kastar de in då? Stig-Björn Ljunggren? Men jag kom till sist fram till att det inte är min uppgift eller roll att hjälpa SVT hitta en form för ett program som förminskar debatter till Jerry Springer-underhållning.

Jag vill föra en debatt som handlar om nyansering av bloggosfären. Någon sådan tror jag inte SVT debatt klarar av att ha. Och då tror jag min medverkan blir kontraproduktiv. En förtroendefråga? Såklart. Och SVT debatt har inte förtjänat mitt ännu.

Därför svarade jag så här i ett mejl i dag:

Jag tackar för frågan, men har i dag beslutat mig för att tacka nej till att delta SVT debatt.
Inte för att jag inte tycker frågan är intressant utan för att jag tycker ert programformat gör det väldigt svårt för debatten att bli annat än polariserad. Den här debatten mår bra av nyanser och hittills har jag sett väldigt få sådana ta plats i ert program.

Det är samtidigt väldigt synd, tycker jag. SVT skulle behöva ett debattprogram som tar hand om ett gott samtal utan att hoppas att människor börjar bråka i direktsändning. Det kanske inte är en uttalad ambition från er sida, men det är min uppfattning som tittare.
Jag överlämnar den här gången det till någon annan.
Men jag uppskattar att ni tänkte på mig!

mvh
Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten, redaktör sociala medier, Expressen.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev