Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför stänger VK inte av Holmlund

Publicerad: 24 april 2014, 11:19

VK:s chefredaktör Ingvar Näslund tycker att Umeåpolitikern Lennart Holmlunds inlägg var olämpligt, men en omständighet gör att han inte stänger av bloggen.


Lennart Holmlund (s) är kommunstyrelsens ordförande i Umeå. Igår skrev han en bloggpost om tiggare som transporteras i BMW och Mercedes som kritiserats hårt, bland annat av tidningens politiske chefredaktör Ola Nordebo som kallar inlägget ”debattens grumliga lågvatten”.

Vill VK vara en plattfrom för ”debattens grumliga lågvatten”?

Nej, jag tycker att det här inlägget är direkt olämpligt. Vi har över 500 registrerade bloggar, många av dem skrivs av politiker och jag tycker att de har ett extra stort ansvar för hur de uttrycker sig, säger VK:s  ansvarige utgivare Ingvar Näslund.

Vad kommer ni att göra?

Vi har ett regelverk, och enligt det är rasistiska inlägg inte tillåtna. Det finns två sätt för mig att agera: stänga av bloggen, eller när det ligger mer i gränslandet: kommunicera med den som skrivit. Jag har skrivit till Lennart Holmlund att jag tycker att inlägget var olämpligt, men jag kommer inte att stänga hans blogg.

Varför?

Som han formulerat sig kan jag inte säkert säga att han står bakom åsikterna, de tillskrivs en vakt. Generellt är det också en poäng att våra lokala politiker bloggar och förklarar sina ståndpunkter, och reaktionerna renderat väldigt många inlägg från andra lokala politiker.

Så hade han uttryckt detta som sin egen ståndpunkt hade bloggen stängts av?

Det ligger närmare till hands i varje fall. Ett regelverk gäller alla, även kommunstyrelsens ordförande.

Det är jätteviktigt att hålla rent mot den rasistiska dynga som sprids i Sverige på många håll. Vi vill inte vara en plattform för sådana åsikter. Men det här är en gråzon, även om det var mycket olämpligt med tanke på hans position.

Har du fått något svar från Holmlund?

Nej, inte än.

Det verkar lite märkligt att bloggposten inte har fått några kommentarer?

Det är bloggaren själv som modererar kommentarerna.

VK tillhandahåller bloggplattformen och skriver så här om utgivaransvaret: ”Denna blogg modereras inte på förhand av Västerbottens-Kuriren och här gäller inte det utgivaransvar som finns på vk.se. Bloggens innehavare är ansvarig för allt innehåll.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.