Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför nobbar Sydöstran SD:s annonser

Publicerad: 2 mars 2016, 10:08

Annonsintäkterna minskar, vilket svider. Men Sydöstrans chefredaktör Gunnar Svensson tycker ändå att det är rätt att neka Sverigedemokraterna att annonsera i tidningen.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Blekinge är ett län med många SD-anhängare. I flera områden fick de över 25 procent av rösterna i förra riksdagsvalet. Men ändå har Sydöstrans chefredaktör Gunnar Svensson valt att från och med i dag inte längre tillåta partiet att annonsera i tidningen.

Det fick mig inte att tveka, inte alls.

Han utgick i sitt beslut från tidningens värdegrund, att alla människor har lika värde, och att tidningen står för tolerans och mångfald. Något som går på tvärs med vad SD står för, menar Gunnar Svensson.

Beslutet har väckt reaktioner.

Mest positivt faktiskt. Men även från några som inte håller med, vilket inte var speciellt oväntat. En prenumerant har hört av sig och sagt upp tidningen, men ville inte argumentera. Men förhoppningsvis får det några att ha vara kvar som prenumeranter också.

Han har också fått ett argumentera med ett antal läsare i telefon.

Jag har förklarat att det inte är någon rättighet att få annonsera. Vi har rätt att välja våra samarbetspartners. Men det betyder inte att vi inte ska bevaka vad de gör på nyhetsplats eller sluta ge SD utrymme på opinionssidorna.

Gick det fram?

I vissa fall. Men ett antal av partiets anhängare är rätt fast i sina uppfattningar.

Beslutet att införa ett totalstopp för SD:s annonser har vuxit fram sedan valrörelsen 2014. I måndags kom partiet med en större annons som blev stoppad på grund av ett främlingsfientligt innehåll. Snart var de tillbaka med en mindre utmanande annons. Men då hade Gunnar Svennson bestämt sig. Partiet får köpa annonsutrymme någon annanstans.

Den senaste annonsen var nästan en helsida. Vilket handlar om en hel del pengar, så det är klart att det svider. Men det får det göra.

Han konstaterar också att SD har varit flitiga annonsörer, både i Sydöstran och i andra tidningar.

Vilket är lite ironiskt, de spottar på det de kallar för gammelmedia, men använder sig gärna av kanalen för att nå ut med sitt budskap.

Är det något annat parti, företag eller organisation som står på ”Svarta listan”?

Nej verkligen inte. Men det är klart, skulle Nordiska rikspartiet eller några muslimska terrorister vilja annonsera hos oss så kan de räkna med att bli stoppade.

Nu nobbar Arbetarbladet alla SD-annonser

Därför nobbar VF SD:s annonser

Även DD säger nej till SD-annonser

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.