Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför lämnar Katrin Säfström NA

Publicerad: 21 april 2016, 07:11

Det handlar inte om att inte vara tillräckligt digital. Eller att hon inte vill nedbemanna. Jag är bara rädd att Mittmedia går för fort fram, säger NA:s avgående chefredaktör Katrin Säfström.

Ämnen i artikeln:

MittmediaNerikes Allehanda

Katrin Säfström har varit tidningschef på NA sedan våren 2013. När hon tillträdde hade hon under flera år kämpat med vikande prenumerationssiffror på tidningen Folket i Eskilstuna samt även under några år varit chefredaktör på Länstidningen i Södertälje.

Sedan några veckor har hon varit på det klara med att det är dags för att göra något annat.

Det känns sorgligt att lämna en tidning som gjort så bra ifrån sig, både redaktionellt och på säljavdelningen. Det har varit fantastiskt roliga tre år det här. Men om man inte fullt står bakom koncernledningens strategi ska man inte vara kvar som högsta chef.

Beslutet är helt hennes eget och det har inte förekommit några påstötningar om att det kanske vore bra om hon såg sig om efter ett nytt jobb.

Men det är klart, om jag känner att jag inte är lämplig känner nog den högsta ledningen det också.

Hur långt står du och Mittmedias ledning ifrån varandra när det gäller koncernens strategi?

NA har en av de största lokala dagstidningssajterna och har legat långt fram länge där, redan innan jag kom hit. Så visst förstår jag att framtiden är digital, det är inte det. Men jag oroar mig för att Mittmedia går för fort fram. Jag är rädd att strategin kommer att få stora konsekvenser på intäkterna och intjäningsförmågan.

Det är viktigt att inte gå för fort fram menar jag. Vi ska inte tvinga läsarna att byta beteende utan följa läsarnas förändrade beteenden.

NA står inför en stor omorganisation och kraftig nedbemanning. Men det är inte den i sig som är orsaken till beslutet.

Jag är inte rädd för att göra nedbemanningar, har man jobbat på Folket vet man hur det går att göra bra journalistik med en liten organisation, säger Katrin Säfström.

Nu kliver hon av jobbet som tidningschef. Men hoppas att det kan finnas ett jobb på golvet för henne någonstans.

Det skulle vara väldigt roligt att få ett jobb som reporter igen. Men annars är jag inte främmande för att byta bransch. Jag kan tänka mig att jobba med kommunikation eller verksamhetsledning. Men det är viktigt att jag kan står för det och att jag kan göra skillnad.

Anders Nilsson om att ta över NA

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev