Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Därför anmäler Expressen Försäkringskassan

Publicerad: 2 april 2014, 06:10

Expressen anmäler Försäkringskassan till JK och JO för att ha efterforskat tidningens källor.


Ämnen i artikeln:

JKFörsäkringskassanExpressen

Vi tycker att det är en viktig signal att etablerad media, med ansvariga utgivare och med en lång historia av att värna uppgiftslämnare, skickar en tydlig signal till inte bara myndigheter utan också så kallade visselblåsare om att detta inte är acceptabelt utan måste utredas.

Expressen har granskat Försäkringskassan och avslöjat flera fall av jäv på myndigheten. Efter Expressens artiklar har Försäkrignskassans säkerhetschef Torgny Collin frågat tjänstemän om vem som kan ha läckt.

Myndigheten borde tacka för att medierna bidrar till en genomlysning av hur skattemedel använts, men istället har säkerhetschefen Torgny Collin frågat tjänstemännen: ”Vem kan ha läckt?”. Det är ett snarast exempellöst olämpligt agerande helt i strid med grundlagens intentioner.

Expressens granskning har redan lett till att kommunikationsdirektören Jonas Lindgren (tidigare utrikeschef på TT) lämnat sin tjänst.

En rimlig reaktion hade ju varit att Försäkringskassan nu satt sig ner, läst artiklarna noga, tagit till sig medarbetarnas kritik och börjat verka för ett mer transparent och seriöst ledningsarbete. Istället jagar man källor och säkerhetschefen pratar i plural om ”oss” när han säger att man vill veta vem som tipsat Expressen.

Thomas Mattsson vill också hylla reportern Lasse Wierup som gjort granskningen:

Lasse Wierup är en riktig murvel, en reporter som både i Sydvenskan och i TV4 och numera i Expressen haft avslöjande efter avslöjande. Det är viktigt att sådana journalister kan få göra sitt jobb utan att motarbetas av myndigheter som använder olagliga metoder. Lasse Wierup kan vara stolt dessa dagar, tycker jag.

Thomas Mattsson skriver också om anmälningarna på sin blogg.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.