Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Danska tidningar vill begränsa citaträtten

Publicerad: 10 januari 2013, 09:12

De danska dagstidningarna vill begränsa de statsägda etermediernas rätt att citera dem till 140 tecken.


Flera danska tidningar har börjat ta betalt på nätet. Men den nya affären äventyras, enligt tidningshusen, av de statsägda kanalerna Danmarks Radio och TV2, som lägger ut artiklar gratis på nätet.

Dessa artiklar bygger ofta på artiklar på tidningarnas nätsidor, och därmed blir konkurrensen snedvriden, menar tidningarna. DR finansieras nämligen genom licensmedel, liksom TV2:s regionala program. Däremot är den nationella delen av TV2 reklamfinansierad.

Varje dag kan man på de danska etermediernas hemsidor läsa artiklar som är hämtade från tidningarna. En stor undersökning, som gjorts av professor Anker Brink Lund vid Copenhagen Business School, visade att dagstidningarna år 2008 stod bakom 71 procent av nyheterna. Nästa år läggs det fram en rapport som ska visa fördelningen mellan egenproducerade nyheter och nyheter från dagstidningarna på dr.dk och DR:s regionala hemsidor.

Kritiken mot DR och TV2 delas av branschorganisationen Danske Medier, som föreslår att citaträtten på etermediernas nätsidor begränsas till tweet-storlek, alltså maximalt 140 tecken.

En av orsakerna till att Danske Medier lagt fram detta förslag är att tidningshuset Midtjyske Medier, som ger ut sex tidningar i Århus-området, nyligen har infört betalning på sina nättidningar. Tidningsägarna är nu rädda för att DR:s och TV:s regionala hemsidor kommer att lägga ut långa citat från tidningarnas nätsidor.

En annan lösning på problemet kunde vara att göra som den tyska kanalen ZDF, som i stort sett bara lägger ut  material från radio- och tv-program. Därmed undviker de en kollision med tidningarnas webbsidor.

Men DR och TV2 vill varken begränsa citaträtten eller sluta med skrivna nyheter. De menar att de som public service-kanaler har ett särskilt informationsansvar, som handlar om att lägga ut nyheter på alla plattformar.

Nu har även politikerna i Danmark börjat engagera sig i debatten. Den allmänna uppfattningen bland politikerna har varit att detta är en fråga som medierna själva får hantera. När utredningen, som ska kartlägga citatanvändningen mellan de statsägda medierna och dagstidningarna, är klar får politikerna stadigare grund att stå på i detta sammanhang. Det ska mycket till för att politikerna ska gå in och begränsa DR:s och TV2:s möjligheter att publicera sig på nätet men helt uteslutet är det inte.

Därför ligger det nu i både dagstidningarnas och etermediernas intresse att snarast finna en lösning som båda parter kan leva med. Det går inte att förbjuda citaträtten: tidningar ska ha rätt att citera från andra tidningar, liksom från etermedier. Och etermedierna ska han den samma rätt. Men när citaten blir så långa att de liknar hela artiklar, handlar det om ett missbruk som går ut över den ekonomiskt svagare parten i detta sammanhang, nämligen tidningarna.

TU: Citaträtten behöver inte ändras
Christer Källström, Köpenhamn.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.