söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Danska dagstidningar lanserar betalappar för Iphone och Ipad

Publicerad: 11 oktober 2010, 09:28

Jyllands-Posten, Politiken och Ekstra Bladet lanserar i dag var sin betalningsapplikation för Ipad, Iphone och Ipod Touch.

Ämnen i artikeln:

Ipad

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


På JP/Politikens Hus har man på sistone kunna notera en explosiv utveckling av läsning av nyheter på mobilen. Och nu vill koncernens tidningar ta del av denna utveckling.

– Vi har gemensamt i koncernen utvecklat grundstrukturen för applikationen, säger direktör Jens Nicolaisen i JP Medier till Medievärlden. Därefter har varje tidning anpassat applikationen – med sitt eget varumärke – till sin särart och sina egna intressen. Hos JP har vi valt att satsa på näringsliv med aktie- och valutakurser. Men vi har också nyheter inrikea och utrikes samt sport och kultur. De flesta nyheterna hämtas från vår nättidning.

Om detta går hem hos läsarna, har vi planer på att utveckla andra betaltjänster. Det kan röra sig om att lägga ut fördjupande artiklar med kommentarer och analyser. Så småningom kan det också bli aktuellt att lägga ut PDF-filen av papperstidningen på denna nya applikation, säger Jens Nicolaisen.

JP/Politikens Hus har i en längre tid varit i dialog med telefonbolaget TDC om att utveckla  en applikation. TDC är nu också sponsor till den nya applikationen.

För prenumeranterna av JP kostar det inget att använda sig av JP Nyheder, som den nya applikationen heter hos Jyllands-Posten. Övriga får betala 12 danska kronor per månad för tjänsten, som kan köpas i iTunes App Store. För detta får man också möjlighet att söka i artiklar, fotoarkiv och webb-tv. Man kan också se första sidan av tidningarna, dela nyheter med vänner och sända tips till redaktionerna.

Tidigare har Dagbladet Börsen i Danmark lanserat en applikation för nyheter och aktiekurser. Även Berlingske Media har sedan i somras en applikation för aktier.

Christer Källström, Köpenhamn

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev