Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dansk journalistdom kan tas upp i Människorättsdomstolen

Publicerad: 23 maj 2006, 06:49

Åtalen mot två journalister på Berlingske Tidende bör inte leda till fällande dom, säger chefsjurist Anne Louise Schelin på Dansk Journalistforbund (DJ). Om det ändå blir så, kommer vi direkt att överklaga domen till Människorättsdomstolen i Strasbourg, där vi har stora möjligheter att vinna.


Journalisterna riskerar två års fängelse för att ha skrivit artiklar om grunderna för Danmarks deltagande i Irak-kriget. Journalisternas källa var en tidigare anställd, Frank Grevil, vid det danska försvarets underrättelsetjänst; denne är nu dömd till fyra månaders fängelse. Berlingske Tidendes chefredaktör och ansvarig utgivare är nu också åtalad.
Chefsjurist Anne Louise Schelin på DJ är överraskad över åklagarens beslut att väcka åtal mot journalisterna:
– Frank Grevils och journalisternas roller är ju helt olika i detta sammanhang. Grevil fungerade som en ”whistle blower”, när han gav journalisterna förtroliga upplysningar. Men det är ju närmast journalisternas plikt – efter att grundligt ha granskat materialet – att offentliggöra upplysningar som har stort allmänt intresse. Och det måste man ju säga att dessa uppgifter hade. Här handlar det om underlaget för Danmarks beslut att gå i krig.
– Nu kan man också säga att det ska visas stor försiktighet med att offentliggöra förtroligt material när vi är i krig. Men i detta fall kan man inte sägas att Danmarks säkerhet hotades av att uppgifterna kom ut i ljuset, menar Anne Louise Schelin och lägger till:

Allvarligt ingrepp
– Om journalisterna blir dömda, så är det ett allvarligt ingrepp mot pressfriheten i landet. I så fall kommer vi att gå vidare med fallet till Människorättsdomstolen i Strasbourg, där vi har stora möjligheter att vinna. Domstolen frikände nyligen en schweizisk journalist som hade skrivit om ett fall på grundval av ett förtroligt dokument.
Det handlade om den schweiziske journalisten Martin Stoll som 1996 fick fatt på ett förtroligt dokument på den schweiziske ambassaden i USA. Det rörde sig om judar som krävde att infrusna ‘nazipengar’ betaldes tillbaka till dem. Martin Stoll skrev om fallet och fick senare en bot på 520 euro i Schweiz. Men Människorättsdomstolen frikände Stoll tidigare i år; domstolen argumenterade med att det offentliga intresset för fallet var starkare än hänsynet till förtrolighet.

Kräver lagändring
I Danmark har åtalet mot journalisterna också skapat debatt bland politikerna. Flera av oppositionspartierna kräver en ändring av lagen om journalisterna blir dömda.
– Det är sympatiskt av politikerna att kräva det. Men i själva verket behövs det ingen lagändring. Den lag vi har idag är bra, det gäller bara att följa den, menar Anne Louise Schelin.
I den danska strafflagen står det att den som vidareförmedlar upplysningar som är förtroliga i förhållande till statens säkerhet, ska straffas. Men där finns också ett tillägg som säger att om man handlar i ett ”berättigat tillvaratagande av uppenbart allmänintresse, så kan man undgå straff.”
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev