Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dags för sista numret av Folket

Publicerad: 12 juni 2015, 04:33

I morgon är det dags. Då är Folkets 110-årig tidningshistoria är över. Det här innehåller det sista numret.


För drygt två månader sedan kom dödsdomen. EK-koncernen lägger ner Folket. Nu gick det inte längre. Nu hade allt testats. Den stadiga motvinden tog till slut knäcken på 110-åringen.

2012 togs beslutet att ta steget att göra om Folket från sexdagarstidning till att bara komma ut en dag i veckan. Den som fick ansvaret att leda omgörningen var Marie Hillblom som då hade suttit ett knappt år som chefredaktör.

Då var optimismen stor och det första delmålet, att ha över 3 000 prenumeranter, var inom räckhåll trodde man. Efter ett år skulle antalet prenumeranter vara 5 000 och på lite sikt åtminstone 7 500 stycken. Trodde man. Det fanns också en vision om att endagars-Folket skulle behålla minst en tredjedel av annonsintäkterna från föregångaren. Och om konceptet visade sig fungera skulle det kanske kopieras på andra orter.

Men så blev inte fallet. På slutet var antalet prenumeranter omkring 2 000 stycken. Enligt Marie Hillblom beror det inte så mycket på produkten som att varumärkeskännedomen sjönk drastiskt.

Nu sitter den tre personer starka redaktionen och färdigställer den absolut sista tidningen i Folkets 110 åriga historia.

Det känns jättetråkigt. Även om vi har vetat att det skulle bli så här en längre tid går det inte att förstå, säger Marie Hillblom.

Det historiska sista numret innehåller bland annat en exposé över vad som hänt under de 110 åren som Folket varit en del av livet i Eskilstuna.

Men vi kommer också att blicka framåt. Och bland annat titta på vad som kommer att hända med lokaltidningarna i framtiden.

Det är ett tufft läge. Men jag tror att de kommer att finnas kvar i olika former i alla fall. Det kommer säkert att handla om nya kanaler och nya vägar.

Tidigare i år lades Dagbladet i Sundsvall ner. Även det en s-märkt tidning.

Även om vi har kvar en mångfald när det gäller kanaler riskerar vi vad gäller opinionsmaterial och åsikter att det blir en enögdhet om alla röda tidningsröster försvinner. Och det är ett problem, säger Marie Hillblom.

Hon kommer att börja som chefredaktör för Katrineholms-Kuriren som också tillhör EK-koncernen efter sommaren. Vad som händer med resten av redaktionen är inte klart.

På lördag, när sista tidningen är utdelad, blir det en mottagning för allmänheten med begravningsfika och möjlighet att skiva några minnesord i Folkets kondoleansbok.

Folket läggs ned

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev