Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dags att granska sig själv, SVT

Det är fascinerande att SVT lägger ned så stor kraft på att måla upp ödesbilder av tidningsbranschen. Det skulle vara intressant om Uppdrag granskning även kunde granska SVT, skriver Daniel Nordström.

Publicerad: 20 april 2015, 07:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dramaturgin från Agendas inslag om lokaltidningarnas så kallade kris och från Uppdrag gransknings nedslag i Grums var välbekant. Denna gång var det ödesbilder från Hallands Nyheter som målades upp när Uppdrag granskning tittade närmare på mediejätten Stampen och dess ekonomiska kris.

Det finns all anledning att granska Stampen. För övrigt är det alldeles utmärkt och viktigt att även medier granskas. Vikten av det visas inte minst ständigt av Medierna i P1. Den strukturella förändring som hela mediebranschen befinner sig i har slagit hårt inte minst mot Stampen, vars affärer och strategier onekligen kan diskuteras. När Stampen var som störst bestod koncernen av över 100 företag, men framgångarna blev miljardförluster och djup ekonomisk kris. Hur kunde detta ske? Det var det onsdagens upplaga av Uppdrag granskning i SVT handlade om.

Reportrarna i programmet frågade om inte ägaren Peter Hjörne, med tanke på den ekonomiska krisen, borde arbeta gratis precis som hans farfar Harry Hjörne gjorde för nästan 100 år sedan varför nu Peter Hjörne skulle göra det och varför nu frågan ens ställdes. Precis som Viggo Cavling konstaterar i en debattartikel på SVT Opinion om detta är det trots allt varken ett brott att ta ut lön eller ens att göra mindre bra affärer.

I reportaget om Stampen fick Hallands Nyheter vara offret. SVT vill uppenbarligen gärna ha dramaturgin så i liknande historier. Det ska finnas skurkar och det ska finnas offer och ofta finns dessa stackars offer utanför storstäderna i storstadsfixerade Public Services värld. Världen utanför storstäderna har Public Service i regel allt för dålig kännedom om.

Hallands Nyheters chefredaktör Malin Henrikson skriver i Medievärlden att den bild Uppdrag granskning förmedlar av Hallands Nyheter inte stämmer överens med verkligheten. Jag är inte förvånad. Det brukar vara så. Jag kände inte igen mig heller när Agenda målade upp ödesbilden av lokaltidningarna för en tid sedan.

Uppdrag gransknings reportage om Stampen var ärligt talat inte speciellt bra. Det finns mycket att säga om Stampen, men perspektiven blev fel. Dessutom är det fascinerande att SVT ofta lägger ner så mycket kraft på att måla upp ödesbilder av tidningsbranschen. Det skulle vara intressant om Uppdrag granskning även granskade sin egen verksamhet. När ska detta ske?

Public Service får årligen drygt sju miljarder i licenspengar. Över fyra av dessa miljarder tillfaller SVT. Precis som alla andra medieföretag måste SVT förändras, men hur används licenspengarna, exakt vad ingår i SVT:s uppdrag och hur slår SVT:s nya satsningar mot kommersiella medier som nu förändrar sina organisationer för att finna nya affärsmodeller? Den viktigaste frågan är varför SVT ignorerar att regeringen redan 2010 beslutade att införa en så kallad förhandsprövning av nya tjänster från public service-företagen. Sedan dess har till exempel debattsajten SVT Opinion, som inte är kopplat till något tv-program, startats liksom SVT Flow som nyligen lades ned och nu dessutom edit.se som genom sin utformning slår hårt mot de kommersiella medierna. Ingen av dessa nya satsningar har förhandsprövats.

Här finns många frågor att granska för Uppdrag Granskning. Jag vill ha ett fortsatt starkt Public Service, men jag vill också se rättvisa villkor på mediemarknaden.

Apropå Stampen kanske det är som Franz Kafka (18831924) en gång sade: Alla mänskliga misstag begås av otålighet.

P.S. I det senaste avsnittet, avsnitt 20, av den podcast jag har tillsammans med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg diskuterar vi bland annat Public Service och ryker ihop om SVT:s nya satsning Edit. Lyssna på oss via iTunes eller via denna länk.

Inlägget publicerades ursprungligen på i Arbetarbladet.

Daniel Nordström, chefredaktör Arbetarbladet

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev