Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Daglig nyhetstidning för unga

Publicerad: 5 september 2003, 11:41

Unga Nyheter är en ny daglig nyhetstidning för barn och ungdomar.
- Barn har rätt till nyheter, men de flesta journalister verkar tyvärr inte tycka att det är så viktigt, säger Anna Zetterberg, ansvarig utgivare.


Unga Nyheter (www.unganyheter.se) har ett tiotal medarbetare plus frilansar. I våras började man ge ut tidningen på försök. Responsen blev överväldigande och vid höstterminens start kom verksamheten igång på allvar.
Anna Zetterberg har tidigare bland annat arbetat på Örnsköldsviks Allehanda, Sveriges Television i Västerås och som frilansjournalist.
– Jag har alltid varit intresserad av barn och tyckt att det varit viktigt att som journalist skriva enkelt och lättläst.
I tidningen finns avdelningar som Sverige, Världen, Sport och Kultur. Här finns också bland annat debattartiklar och recensioner.
– Vi är ingen alternativ tidning. Hos oss ska barnen kunna läsa samma nyheter som deras föräldrar hittar i vanliga dagstidningar, säger Anna Zetterberg.
Redaktionen bearbetar nyheter från andra medier, men producerar också en del eget material. Tidningen görs i två versioner: dels som pdf-fil som kan laddas ner på morgonen, dels som webbtidning som uppdateras under dagen.
Unga Nyheter har i dag cirka 3 000 läsare. De flesta i 10-12 årsåldern. Att prenumerera på tidningen kostar 1 500 kronor per termin för en skola. En privatperson betalar 400 kronor per termin.
Prenumerationsavgifterna kan knappast täcka era utgifter. Har ni någon annan finansiering?
– Nej, det handar till största delen om ideellt arbete. Det blir mycket jobb och lite sömn.
Vilket är ert mål?
– Att göra Unga Nyheter till ett självklart tidningsval för barn och ungdomar i hela Sverige.
YLVA CARLSSON

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev