lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dagen D är här

Publicerad: 16 september 2008, 10:33

I dag blir det en stor demonstration i Stockholm för FRA-lagens upphävande. Närmare 30 namn står på talarlistan. Hela det politiska spektrat är representerat. Mediebevakningen kommer att bli intensiv.


I dag startar riksdagen sitt arbetet för hösten. Såväl politiker som demonstranter kommer att synas flitigt i medierna i moirgon.
I talarstolen kommer också TU:s vd Anna Serner och Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hulthén att ställa sig.

Inför anti-FRA-demonstrationerna på Sergels torg i centrala Stockholm i dag skriver Emina Kari (nätverket Svart måndag som jobbar för FRA-lagens upphävande) och Christopher Kullenberg (redaktör för Resistance Studies Magazine) på Aftonbladet att strävan att centralisera kommunikation på det här sättet är att vrida klocka tillbaka 50 år.

”Att FRA kommer att hantera kryptonycklar och information tillhörande polisen, landstinget, tullen, vägverket och en rad andra myndigheter kan på många sätt ses som en nytändning av den Sovjetiska viljan till centralisering och kontroll. Men i propositionen till FRA-lagen kallas detta för skydd mot ”yttre hot” istället för simuleringar av femårsplaner.”

Nya Wermlands Tidningen tar också upp ämnet. Och kallar den behandling som statsminister Fredrik Reinfeldt lät sin yngre partikollega Karl Sigfrid utstå för ”vuxenmobbing”. Men: ”det här är egentligen inget nytt. Det är så här partipiskan fungerar i verkligheten och dylika metoder har tillämpats förr, och senare, när det gäller att få trilskande ledamöter att rätta in sig i ledet. Reinfeldt utsattes själv för samma behandling av Carl Bildt 1995. Lärdomen från det är tydligen inte hur fel det är – särskilt inte om man själv blivit den som skäller ut – utan att det är en metod som fungerar.”

Organisationen Klimatsmart Stockholm tänker bevaka alla ingångar till riksdagen under några timmar på tisdagen. Bland annat är man starkt kritiska till vägprojektet Förbifart Stockholm. Därför ska de informera politikerna vilka konsekvenser det blir om de säger ja till förslaget.
”De ska inte som i FRA-frågan i efterhand kunna säja att de var dåligt informerade när de röstade.”

Demonstrationer mot FRA-lagen kommer också att hållas i Malmö och Göteborg.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev