torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dagbladet: ”Ett förlorat år”

Publicerad: 23 februari 2012, 22:01

Ny tryckpress och samordnad kundtjänst förstörde året för Dagbladet i Sundsvall som nu förlorar en hel del presstöd.

Ämnen i artikeln:

DagbladetTS

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Dagbladet i Sundsvall tappade 9,3 procent av upplagan i fjol, den minskade från 11 800 till 10 700 exemplar.

Vi hade ett sämst fjolår med installationen av ny tryckpress, som i sig är något positivt, men med mycket inkörningsproblem. Vi blev sena gång på gång under sommaren, säger tidningens chefredaktör Åke Härdfeldt.

Samtidigt hade vi bytt till ett gemensamt kundcenter och de hade inte dimensionerat för det, så inte nog med att folk blev utan tidning, de fick sitta i jättelånga köer. Så det var ett stort missnöje.

Hur fungerar det nu?

Pressen fungerar bra nu, och det är inga problem med väntetiderna. Men det slog hårt. Vi tappade mycket från slutet till april till september och det har vi inte kunnat ta tillbaka.

Hur blir det i år?

Nu har vi det under kontroll igen, vi har ökat upplagan hittills i år.

Vi är ju inte vana att tappa. Vi är fortfarande en av få tidningar som har högre upplaga nu än 2000. Så vi ser det här som ett förlorat år som itne ska behöva upprepas igen.

Kommer ni att öka upplagan i år?

Svårt att säga redan nu, men vi har gjort det hittills i år.

Dagbladet Sundsvall har haft en strategi att hålla låga priser för att hålla upplagan. Betalningsgraden ligger på 75 procent vilket är mycket lågt (de flesta tidningar ligger över 90)

Vi har kämpat för att hålla upplagan. Vi har visserligen höjt priserna några år i rad, men har fortfarande en stor andel rabatterade ex. Ambitionen är att försöka höja betalgraden de närmaste åren.

Vad gör det här för presstödet?

Det blir ett rejält tapp, 1,5 miljoner i alla fall. Vi har ju vetat det här ett tag så vi har anpassat oss efter det kostnadsmässigt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev