Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

CPJ uppmärksammar fyra pressfrihetskämpar

Publicerad: 25 september 2007, 09:03

Gao Qinrong, till 2006 Medievärldens "fadderfånge", tilldelas tillsammans med tre andra som utmärkt sig i sin kamp för tryck- och yttrandefrihet Committee to Protect Journalist internationella pressfrihetspris för 2007.


Gao Qinrong dömdes 1999 till 12 års fängelse, i fjol höst återfick han friheten. Han arbetade för den officiella kinesiska nyhetsbyrån Xinhua då han fängslades. Han straffades för att han avslöjade att vattenanläggningar i provinsen Shanxi var Potemkinkulisser, som de lokala styresmännen kunde skryta över och som lockade investerare till området. Gao lever i dag i Kina, där han kämpar för att få återgå till journalistyrket, vilket inte är självklart för den som avtjänat straff.

De tre övriga som uppmärksammas av pressfrihetsorganisationen är Dmitry Muratov, chefredaktör för Novaja Gazeta, ”Rysslands enda riktigt kritiska dagstidning av nationell betydelse”, Mazhar Abbas, pakistansk journalist och pressfrihetskämpe sedan 27 år, och Adela Navarro Bello, direktör för tidskriften Zeta, som kommer ut i den mexikanska gränsstaden Tijuana och är den enda publikation i de norra delarna av landet som regelbundet bevakar organiserad brottslighet, narkotikahandel och korruption.

För sin livslånga insats tilldelas Tom Brokaw, nyhetsankare sedan många år på NBC News, reporter och författare, Committee to Protect Journalists utmärkelse till minne av Burton Benjamin.

Prisutdelningen äger rum i New York i november.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev