Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Corren samlar vittnesmål om vardagsrasism

Publicerad: 1 april 2014, 10:10

Igår började Corren.se samla in vittnesmål om vardagsrasism från läsarna, och på Twitter under taggen #detkänns.

Ämnen i artikeln:

RasismCorren

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Grov rasism vet alla vad det är och kan ta avstånd från, men det här vaga att man hela tiden vet att man blir särbehandlad i vardagssituationer är svårare att fånga. Vi som inte upplever det här behöver bli påminda om det, vi lever i ett mångkulturellt samhälle och mellanmänskligt behöver vi fundera lite på hur vi agerar. Vi har valt att skildra det genom berättelser, utan några journalistiska filter, säger Correns publisher Charlotta Friborg.

Igår publicerade tidningen de första vittnesmålen i papperstidningen och på corren.se

Det handlar om allt från ren rasism när någon säger saker på stan, till de mer subtila situationerna där man känner sig misstänkliggjord, om exempelvis någon i butikspersonalen ställer sig bredvid en när man provar kläder, säger reportern Erik Wallsten som tillsammans med Johan Sievers jobbar med vittnesmålen.

Corren har valt att inte fokusera på hatbrott och uppenbar diskriminering som den som förekommer på jobb- och bostadsmarknaden.

Det är de här subtila sakerna vi vill få fram, och få folk att få upp ögonen för. Vi vill samla många berättelser, vi känner att mängden i sig ger kraft.

På corren.se kan folk själva posta sina vittnesmål, och på Twitter under taggen #detkänns. Men den kanal som hittills gett flest vittnesmål är mejlen. Så här långt har ett 30-talvittnesmål kommit in.

Vi ska försöka hålla det här levande på olika sätt, det har varit en ganska bra flöde men vi hoppas att det ska smälla till ännu mer, för vi inser att det finns hur många berättelser som helst.

Kan man lämna sina vittnesmål anonymt?

Ja, vi publicerar inget där någon pekar ut någon, men annars får vi köpa deras stirys helt enkelt. Det är känslan vi är ute efter att fånga, inte utpekanden och ansvarsutkrävande.

Vad har ni fått för reaktioner?

En hel del glada tillrop och en del som tycker att de som lämnar vittnesmål är överkänsliga.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev