Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Closer utmanar franska lagar med presidentromans

Publicerad: 13 januari 2014, 11:33

Frankrikes president Hollande förnekar inte skandalromansen som Closer säger sig ha bevis för. Ändå hotar han att stämma tidningen som åter utmanar landets stränga lagstiftning kring privatlivets helgd.


Ämnen i artikeln:

Closer

Kändistidningen Closer, ökänd för att ha publicerat toplessbilder på den brittiska prinsessan Catherine, är i hetluften igen. Denna gång för ett stort uppslaget reportage om president François Hollandes påstådda affär med skådespelerskan Julie Gayet. En nästan parodiskt fransk bild uppges visa hur presidentens livvakt anländer med en påse färska croissanter till paret efter att de spenderat en natt i Gayets våning.

Hollande, som är tillsammans med journalisten Valérie Trierweiler, förnekar inte förbindelsen. Ändå kan konsekvenserna bli kännbara för Closer. Frankrikes speciella lagstiftning gör nämligen ingen skillnad på lögn och sanning. De stränga lagarna förbjuder publicering av information om personers privatliv utan deras uttalade medgivande. Rent teoretiskt spelar det alltså ingen roll om pressen påstår att presidenten är en utomjording, eller om den avslöjar en verklig otrohetsaffär i Élyséepalatset. Så starkt är skyddet för fransmännens privatliv. Hollande själv kallar Closers reportage en attack mot rätten till ett privatliv och hotar att stämma tidningen. Politiker från både höger och vänster, som förstås inte heller är intresserade av närgångna granskningar, sluter nu upp till presidentens försvar.

Closers redaktionschef försvarar dock publiceringen och tidningen har inte heller dragits tillbaka från kioskerna. Webbversionen skulle tas bort under fredagen efter krav från Julie Gayets advokat men låg fortfarande kvar under helgen, dock med en pixlad bild av tidningens omslag.

I Medievärlden Premiums rapport Medieetik i Europa kan du läsa mer om den speciella situationen i Frankrike, som också saknar ett medieetiskt system av typen Pressombudsmannen.

Ämnen i artikeln:

Closer

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev