fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Cissi Wallin svarar Lina Makboul

Publicerad: 28 september 2018, 05:13

I ett svar till Lina Makboul skriver Cissi Wallin att hon själv upplevt det UG-reportern beskriver i åratal.

Ämnen i artikeln:

Cissi WallinFredrik Virtanen

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I onsdags skrev den granskande reportern Lina Makboul i ett debattinlägg på Journalisten.se om hur huvudpersoner i #metoo-rörelsen drog igång en nätkampanj under arbetet med UG:s uppmärksammade och av många kritiserade #metoo-granskning. Men kampanjen handlade mer om Lina Makboul som reporter och person än om publicistiska frågor, enligt henne.

”Jag tog tidigt skärmdumpar på nästan samtliga hatiska och hotfulla uttalanden”, skrev Lina Makboul i inlägget och konstaterade vidare att kampanjen mot henne är ett exempel på hur man ”trollar bort en viktig debatt om mediernas roll i ett samhälle som mer än någonsin behöver en etisk och trovärdig press”.

I går svarade Cissi Wallin, som deltog i UG:s program och i samband med det publicerat flera inlägg om Lina Makboul på sociala medier, på UG-reporterns inlägg. Wallin skriver bland annat att det Lina Makboul beskriver är någon Cissi Wallin upplevt dagligen i flera år.

”Men att reducera befogad ilska från sin publik till ‘drev’ eller ‘hat’ är att dribbla bort något viktigt.”

Samtidigt skriver hon att Lina Makbouls text innehåller konspirationsteorier om att Wallin ”förföljt en reporter och dirigerar en armé av ‘nättroll'”. Hon undrar vidare hur många kvinnor som efter att ha sett UG:s #metoo-reportage inte längre vågar vittna om övergrepp.

Lina Makboul svarade på inlägget samma dag och konstaterade där att Cissi Wallin undviker att svara på centrala frågor i hennes text. Hon understryker vidare att hennes intention aldrig var att skuldbelägga brottsoffer eller att bevisa att någon är oskyldig till brott.

”Vad programmet visade var att etablerade medier publicerade faktafel och ibland rena fabrikationer, och att detta ledde till att en människa berövades allt. Det tillhör den granskande journalistikens uppgifter att berätta om sådant.”

Här hittar du Lina Makbouls debattinlägg, här Cissi Wallins replik och här Lina Makbouls genmäle.

Läs också

UG-reportern berättar om hatet efter #metoo-granskningen (2018-09-27)

Hat och trakasserier mot UG:s #metoo-team (2018-06-01)

Massanmälningar mot Uppdrag granskning (2018-05-31)

Fredric Karén svarar på UG:s kritik (2018-05-31)

UG kritiserar rapporteringen om Virtanen (2018-05-30)

Uppdrag Granskning bemöter anklagelserna om jäv (2018-05-29)

Ulf Johansson om UG:s #metoo-granskning (2018-04-23)

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev