torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Chefredaktör för en dag – vill ha halv miljon

Publicerad: 18 augusti 2010, 06:51

Den finlandssvenska medievärlden står just nu i fokus i ett uppmärksammat tvisteärende.
En före detta chefredaktör kräver en halv miljon kronor, efter att ha förlorat jobbet efter en dag.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Peppar&Papper AB producerar webbsajten Peppar med drygt 35 000 besökare i veckan, samt gratistidningen Papper vilken kommer ut åtta gånger om året i 135 000 exemplar.

I augusti i fjol anställdes journalisten Sunniva Strömnes som chefredaktör. Hon kom då närmast från ”skvallertidningen” Seiska (”7dagar”).

Det skar sig genast vid första redaktionsmötet. Och när Sunniva Strömnes på tisdagen mötte Peppar&Pappers före detta vd Jan-Olov Svarvar i Helsingfors tingsrätt hade de olika versioner av vad som hänt.

– Jag utgick från att hon förstått styrelsens linje som visserligen innebar en satsning på nöje, men inte en svenskspråkig version av Seiska. Jag hade hopppats att hon skulle smälta in på redaktionen men allt gick galet, förklarade Svarvar enligt Hufvudstadsbladet.

– Jag hade hoppats att bara lyssna och lära under första mötet med redaktionen. Men Svarvar begärde att jag skulle ha egna uppslag och idéer. Utan att ens ha eget arbetsbord förutsattes jag kommentera följande tidning, berättade Strömnes och tillade att hon gång på gång försäkrat att hon inte tänkte tillämpa Seiskas koncept.

Debaclet fick till efterspel att Sunniva Strömnes erbjöds bli nöjesproducent vilket hon tackade nej till.
Hon kräver nu drygt 50 000 euro i ersättning och menar sig ha lidit skada av publiciteten kring fallet.

– Jag är arbetslös sedan ett år. Inga tidningar nyanställer och min position har inte underlättats av den smutskastning jag utsatts för.

Bolaget Peppar&Papper AB ägs gemensamt av de finlandssvenska mediehusen KSF Media, HSS Media samt IT-bolaget Berusad.org.

Dom i målet väntas om knappt två veckor.

Sören Viktorsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev