fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Chefer som anklagas för efterforskning slipper påföljder

Publicerad: 24 januari 2017, 10:01

Den chef i Jämtlands kommun som efter att ha läst en artikel om ett förskolekök vände sig till personalen för att ta reda på varför man tillkallat en reporter bröt mot efterforskningsförbudet. Det slår justitiekanslern (JK) fast. Men trots det läggs förundersökningen ned. Anledningen är att det inte går att styrka något uppsåt. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

JK

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var i en artikel som publicerades i Jämtlands Tidning i maj förra året som anonymiserad personal på en förskola i Åre kommun hade åsikter kring att en omorganisation lett till att maten inte längre lagades på plats på förskolan.

Före publiceringen ska Jämtlands Tidnings reporter ha kontaktats av kommunens måltidschef som undrade varifrån tipset kom. Måltidschefen delar dock inte journalistens bild av vad som sades under telefonsamtalet.

Senare, samma dag som publiceringen gjordes, mejlade chefen på förskolan direkt till personalen och frågade vem som bjudit in tidningens reporter till skolköket samt vem som tagit emot besöket. Förskolechefen nekar till att syftet med mejlet skulle vara att efterforska källan utan menar att anledningen i stället var att förskolan inte är en offentlig plats och att hon riskerade att få kritik från föräldrar som till exempel inte vill att deras barn förekommer i bild.

I slutet av maj inledde justitiekanslern en förundersökning om misstanke om brott mot efterforskningsförbudet. Men nu står det klart att båda cheferna klarar sig utan påföljd då JK beslutat att lägga ned förundersökningarna, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

I fallet med måltidschefen läggs förundersökningen ned eftersom ord står mot ord. När det gäller fallet med förskolechefen konstaterar JK att mejlet bröt mot efterforskningsförbudet men att det inte går att styrka uppsåt.

I beslutet skriver JK Anna Skarhed att:

”Även om förundersökningen läggs ner vill Justitiekanslern understryka vikten av att den som företräder en myndighet eller ett allmänt organ känner till och respekterar den meddelarfrihet som är av grundläggande betydelse för yttrande- och informationsfriheten i vårt samhälle. En sådan företrädare måste agera så att misstankar om otillåten efterforskning inte uppstår.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev