Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Budgetbråk hos Mitt i blir domstolsfråga

Publicerad: 24 maj 2019, 11:59

SJF stämmer Mitt i i Arbetsdomstolen för att bolaget inte förhandlat budget med det lokala facket. Men frågan kan komma att lösas utan att det blir domstolsförhandling.


Ämnen i artikeln:

SJFMitt i

Svenska journalistförbundet har lämnat in en stämning till Arbetsdomstolen mot gratistidningsbolaget Mitt i. De menar att bolaget inte förhandlat årets budget i rätt ordning enligt medbestämmandelagen, MBL.

Frågan handlar om huruvida ett bolag måste kalla fackets representanter till en budgetförhandling eller inte.

– Det är en viktig princip att arbetsgivaren självmant initierar en förhandling med klubben i en så viktig fråga, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet.

Maria Croon, vd för Mitt i, säger att de under 17 år haft en praxis där de inte förhandlar budgeten med fackklubben, däremot alla förändringar som sker som är kopplade till budgetfrågor.

– Vi har varit otroligt transparenta med ekonomin, säger Maria Croon.

Mitt i och den lokala fackklubben har nu kommit överens om att förhandla nästa års budget tillsammans med fackklubben. Men frågan om årets budget kommer nu att behandlas av AD. Maria Croon säger att det nu är en principiell fråga mellan deras organisation Almega och SJF.

– Vår utgångspunkt är att vi ska kunna lösa det här lokalt med vår klubb. Där är vi fortfarande i det här ärendet. Det är olyckligt och beklagligt att man tar den här diskussionen till AD och vi hoppas att den ska fortsätta lokalt. Jag tror ingen av oss har intresse av att diskutera det här under år framåt i AD, säger hon.

Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet, säger att de välkomnar att Maria Croon vill lösa frågan på lokal nivå.

– Vi har ställt frågan flera gånger om vi inte ska kunna hitta en lösning utan att stämma till domstol. Så det är väldigt positivt om det kan bli så, säger hon.

Nu kommer Mitt i att få inkomma med en skrivelse till AD om SJF:s stämning innan en förberedande förhandling hålls. Under den processen kan en eventuell förlikning hittas.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SJFMitt i

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.