fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

BT svarar: Något näthat handlar det inte om

Vår egen åtgärd att stänga bidrog oavsiktligt till artikelns spridning och den efterföljande rapporteringen har handlat om näthat, skriver BT:s debattredaktör Tobias Hjelm och webbchefen Eric Klefberg.

Publicerad: 29 oktober 2014, 13:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Lisa Bjurwald tar upp flera viktiga frågeställningar i sin artikel rubricerad ”Unga skribenter utnyttjas som klickbete”. När hon mycket fritt tolkar utgångspunkterna för den aktuella publiceringen i Borås Tidning hamnar hon dock snett. Det är också synd att Bjurwald reducerar en viktig debatt, som en ung kvinna vill föra, genom att få det att låta som om skribenten utnyttjas i en klickjakt.

Grundvalen för publiceringen av debattartikeln var det faktum att texten höll en hög kvalité och att frågan är viktig att debattera. Bjurwald konstaterar också att skribentens låga ålder innebär ett extra stort ansvar för redaktionen att skydda henne. Detta ansvar har redaktionen också tagit. Flera samtal har hållits med flickans familj, både före och efter publiceringen. Hon har dessutom, på inbjudan av oss, besökt redaktionen under en dag för att se hur vi jobbar.

Kommentarsfältet låg öppet under en timma. 15 kommentarer hann komma in. Trefyra av dem var raljanta och innehöll formuleringar som att hon i jämställdhetens namn borde börja jobba som lastbilschaufför eller rörläggare. Då valde vi att stänga kommenteringen. Men något näthat handlar det inte om.

Vår egen åtgärd att stänga bidrog oavsiktligt till artikelns spridning och den efterföljande rapporteringen har handlat om näthat. Den beskrivningen känner varken vi, skribenten eller hennes familj igen. Familjen är, tvärt om vad man kan få intryck av från Bjurwalds artikel, mycket nöjd med publiceringen och hur BT agerat.

GT citerar bland annat hennes pappa: ”Vi såg någon artikel om näthat, men det är väldigt långt ifrån vad vi har upplevt. Det är bättre att fokusera på debatten än på kommentarerna. Sen hittar utomstående på vinklingar”.

Unga skribenter utnyttjas som klickbete
Tobias Hjelm, debattredaktör och Eric Klefberg webbchef, Borås Tidning

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev