tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Brunegård om kritiken mot hans utnämning

Publicerad: 10 mars 2015, 12:10

Utnämningen av Tomas Brunegård till ledamot i Sveriges Radios styrelse har kritiserats hårt från flera håll. Men det bekommer honom inte. Jag är van, säger Stampens förre vd till Medievärlden. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdSveriges Radio

Flera publicister har med mycket hårda ord kritiserat utnämningen av Tomas Brunegård till styrelseledamot i Sveriges Radio. DN:s kulturchef Björn Wiman kallar det en orättvisa av kosmiska mått.

Hur ser du på den kritiken?

Det får du ta med nomineringskommittén. Men jag är van att få kritik.

Har du läst vad som skrivits?

Nej det har jag faktiskt inte. Jag har fått innehållet i DN uppläst för mig, men annars har jag inte det. Och det spelar ingen roll, jag står för vad jag har gjort.

Ove Joanson, är ordförande i Sveriges Radios ägarstiftelse. Han har också tidigare varit konsult åt Stampen under Tomas Brunegårds tid i ledningen.

Men det har ingenting med det här att göra. Ove Joanson älskar public service och skulle inte göra någonting som han inte trodde var bra för SR. Dessutom har jag jobbat med så många under min tid i ledningen för Stampen att jag skulle i princip vara jävig när det gäller alla former av samarbeten med olika bolag.

Varför tar du på dig uppdraget?

Jag fick frågan från nomineringskommittén. Och jag har varit intresserad av public service-bolagen en längre tid. Det började när jag som ordförande för TU var med och bildade Utgivarna.

Vad hoppas du tillföra?

Kanske att hitta public service-bolagens roll i ett större sammanhang. WAN-Ifra (där Tomas Brunegård är ordförande) har ett begynnande samarbete med EBU (Europeiska radio- och tv-unionen, public service-bolagens sammanslutning). Så där kanske jag kan vara med och bidra.

Många dagspressföretag har retat upp sig på att både SR och SVT flyttar fram sina positioner på det digitala området. När tidningsföretagen försöker hitta vägar att ta betalt för innehållet på nätet skapar det reaktioner att public service kan leverera i princip samma material gratis.

Båda sidor måste ta den diskussionen på allvar, säger Tomas Brunegård.

Men det är mycket att vinna på att hitta frågor som det går att jobba gemensamt för i stället.

Ove Joanson har läst artikeln i DN:

När jag läste Björn Wimans krönika blev jag rätt förvånad över hur snar han var att ropa på hjälp från regeringen och kulturministern när en av 24 styrelseledamöter inte föll honom på läppen.

Han påpekar att uppdraget som styrelseledamot i SR inte är Tomas Brunegårds enda koppling till branschen:

För övrigt är ju Tomas Brunegård styrelseledamot bland annat i Fojo och Göteborgs universitet.

Och SR:s ägarstiftelse har givetvis blivit informerad om kopplingen mellan honom och Tomas Brunegård:

Jag har förstås redovisat för stiftelsens styrelse att jag tidigare har arbetat tillsammans med Tomas Brunegård, säger Ove Joanson till Medievärlden.

Läs också Medievärlden Premiums intervju med Tomas Brunegård ”Fyra saker knäckte Stampen”

Kritik mot utnämningen av Tomas Brunegård

Tomas Brunegård till Sveriges Radios styrelse

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev