Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Brittisk polis ett hot mot fri press”

Publicerad: 19 september 2011, 06:43

Londonpolisen söker ett domstolsbeslut för att tvinga Guardian att avslöja sina källor i avlyssningsskandalen kring NoTW. Det har fått pressen att gå i taket.


Ämnen i artikeln:

StorbritannienNews of the World

The Met försöker använda sig av Official Secrets Act en lag som används för spionage och andra hot mot nationens säkerhet för att komma åt Guardians källor.

Det här är skandalöst, meningslöst och förbluffande, säger Society of Editors vd Bob Satchwell i ett uttalande.

Brittisk lag, och särskilt lagen om mänskliga rättigheter, är ju till för att skydda journalisters källor.

”En juridisk attack på journalisters källor av ett slag vi aldrig tidigare skådat”, menar Guardian själva, medan det brittiska journalistförbundet NUJ kallar det ”ett mycket allvarligt hot mot journalister”.

Polisens agerande är ingenting annat än en direkt attack på den fria pressen, instämmer John Kampfner, vd för den ledande yttrandefrihetsorganisationen Index on Censorship.

Relationerna är redan spända mellan polisen och medierna, skriver ledarredaktionen i gårdagens Sunday Times, och uppmanar polisen att lägga ned fallet.

Men även om tidningen kommer undan kan det här ändå ha en förfärlig effekt på källors villighet att exponera korruption, påpekar Columbia Journalism Review.

På fredag ska en domstol ta ställning till polisens begäran. ”Vi ska göra vårt yttersta för att stå emot det här extraordinära kravet”, säger Guardians redaktör Alan Rusbridger.

Läs mer: Svenska Journalistförbundet om källskydd.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev