Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Brist på kompetens hos arbetsgivarna

Publicerad: 30 mars 2011, 06:10

Journalistfacket på VK är mycket kritisk till hur förhandlingarna om den nya organisationen har genomförts. Dessutom har ledningen börjat i fel ordning menar Monica Engström, klubbordförande på VK.


Det handlar inte om att sätta sig på tvären till en multimedial satsning. Tvärt om. Och visst kan den behöva en ny organisation som kanske är mindre än den nuvarande. Men börja i rätt ända. Låt behoven styra. Och analysera riskerna med att delar av innehållet i tidningarna blir samma, både utifrån presstödsreglerna och utifrån hur läsarna kommer att reagera.

Det anser VK:s klubbordförande Monica Engström. Hon känner sig överkörd av arbetsgivarsidan i den nyligen avslutade förhandlingarna:

Det är beklagligt att de inte har lyssnat på oss.

Arbetsgivarna tar en stor risk här. Och det är våra jobb som står på spel.

Att företaget går i en mer multimedial riktning applåderar hon:

Vi är bara positiva till att publicera oss i flera forum. Det har vi efterlyst länge.

Förhandlingsklimatet har varit gott men visat på kompetensbrist hos arbetsgivarna menar Monica Engström. Bland annat var det arbetsgivarna som ville att det skulle bli centrala förhandlingar:

Vi tycker att det är vi som kan förhållandena här bäst.

Hon menar också att arbetsgivarna lämnade diskussionerna allt för tidigt:

Vi hade mycket mer att säga men de bara avbröt förhandlingarna. Det visar deras brist på vilja att lösa det här gemensamt.

I ett tidigare skede pratade arbetsgivarsidan om att det viktiga var att spara tio miljoner, inte att göra sig av med tio tjänster. Men den linjen har man helt lämnat enligt Monica Engström.

Tror du det går hitta tio stycken på VK som vill gå i förtid?

Svårt att säga. Men jag tror inga jublar och står och knackar på ledningens dörr för att få del av avgångsvederlaget.

Nedskärningarna kommer att slå hårdare på VF som i utgångsläget har en mindre organisation. Och sannolikt kommer materialflödet i framtiden i huvudsak gå från VK till VF menar Monica Engström. Därför ställer det till det att det inte finns några upphovsrättsavtal:

Här på VK finns det ett avtal som arbetsgivarna menar gäller, men det gör inte vi. På VF finns inga upphovsrättsavtal alls.

Medievärlden söker VK:s chefredaktör Ingvar Näslund för en kommentar.

Tio tjänster bort på VF

15 miljoner i potten på VK/VF

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.