Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Branschens ‘bemanningsföretag’ fungerar inte som det

Publicerad: 26 november 2015, 14:10

Mediehusen kallar sina vikariepooler för bemanningsföretag, men det är en felaktig benämning därför bör bemanningsavtalet inte gälla, anser Journalistklubben vid Kompetens i Skåne.


Ämnen i artikeln:

Kompetens i SkåneSJFJournalistenJournalistförbundet

I förra veckan arrangerades Journalistförbundets avtalskonferens. Tidningen Journalisten rapporterade då att journalistklubbar och distrikt krävde att bemanningsavtalet skrotas och att bemanningsföretagen förbjuds i mediebranschen i den kommande avtalsrörelsen.

Men bemanningsföretag är tillåtna dem kan man inte förbjuda, säger Lovisa Höök som är styrelseledamot i Journalistklubben vid Kompetens i Skåne och invald i avtalsdelegationen:

Avtalen kan finnas kvar om det skulle uppstå en aktör som vill arbeta som ett bemanningsföretag inom media. Men det som i dag kallas för bemanningsföretag fungerar inte som det utan som en personalpool där man bara hyr ut till sig själv och då ska de anställda inte gå på bemanningsavtal.

Lovisa Höök tycker att journalister som har fasta tjänster via bemanningsföretag antingen borde vara fastställda på tidningarna alternativt ingå i en vikariepool.

I en debattartikel i Journalisten redogör Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, för skillnaderna mellan koncerninterna personalpooler och bemanningsföretag och skriver vidare att mediebranschen skiljer ut sig:

Inom en del branscher väljer företagen att skapa egna pooler med personal. Dessa koncerninterna personalpooler har ingenting att göra med bemanningsföretag, mer än att de ibland helt felaktigt benämns bemanningsföretag.

Mediebranschens koncerner väljer alltså själva att kalla sina vikariepooler för bemanningsföretag, men företrädare för Bemanningsföretagen och lokala journalistklubbar menar att de i praktiken är personalpooler eftersom de som verkar inom mediebranschen är företagsinterna eller koncerninterna. Facket tycker därför att man bör sluta kalla personalpoolerna för bemanningsföretag eftersom det leder till sämre villkor och lägre löner.

Rebecka Sjöberg är ordförande för Kompetens i Skånes journalistkubb. Hon reagerade på Kompetens i Skånes vd Anette Östergrens uttalande i en intervju i Medievärlden där Östergren sa att hon inte ser några andra alternativ än bemanningsföretag:

Men vi har hamnat i en situation där Kompetens i Skåne inte är ett faktiskt bemanningsföretag utan en intern vikariepool. Och just därför kan vi inte se varför vi ska ha sämre villkor än kollegor som sitter på stolen bredvid.

När Kompetens i Skåne startade såg situationen annorlunda ut. Då fanns det andra kunder, säger Rebecka Sjöberg, i dag gör det inte det. Hon ger Mittmedia kompetens, Schibstedts bemanningsföretag och Marieberg Media som exempel på andra koncerninterna vikariepooler.

Rebecka Sjöberg förtydligar att kraven från SJF:s avtalskonferens inte är att förbjuda användandet av bemanningsföretag, men däremot att skrota användandet av det som i dag felaktigt benämns som bemanningsföretag.

De 13 anställda i HD-Sydsvenskans dotterbolag Kompetens i Skåne jobbar enbart åt HD-Sydsvenskan. Vi tycker att det är rimligt att de har samma villkor och lönenivå som de som i dag är direktanställda av företaget.

För några månader sedan blev 26 kollegor till Rebecka Sjöberg uppsagda. Anledningen var att de inte skulle behövas i höst. Men nu plockas det in andra vikarier för att KIS:arna inte räcker till, säger Rebecka Sjöberg:

Samtidigt går våra tidigare kollegor arbetslösa. Det finns en frustration, men också en stor besvikelse kring hur det här har skötts. Många känner att just de har blivit bortvalda. Det är inte en jättekul känsla när man jobbat för ett företag i många år.

Kan du se att man hade kunnat hantera situationen bättre genom att göra på något annat sätt?

Först och främst hade jag förstås önskat fler fasta anställningar. Uppenbarligen var inte behovet så litet som HD-Sydsvenskan aviserade, och då finns också större behov av fasta anställningar, säger Rebecka Sjöberg och fortsätter:

Nummer två är att jag hade önskat att företaget hade varit tydligare mot sina anställda och rakt och tydligt kunnat säga att nu är det detta som gäller.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev