Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bosse Svensson i tingsrätten för grovt förtal

Publicerad: 19 september 2007, 04:31

Medieföretagaren Ralph Rentzsch menar att han i insändare i Östersunds-Posten anklagats för att bedriva trafficking på sin hemsida fru.nu. Nu kräver han dåvarande chefredaktören Bosse Svensson på 75 000 kronor i skadestånd. Han har tidigare gjort upp i godo med Länstidningen, men inte med SR och TV4.


Ralph Rentzsch driver gratistidningar i Jämtland och Västernorrland. Han är tidigare journalist, och har varit anställd på bland annat Östersunds-Posten.

Bosse Svensson är chef för Stampens utvecklingsbolag mkt media. Han var tidigare chefredaktör på Östersunds-Posten, och anställde Ralph Rentzsch en gång i tiden.

Den 29 oktober möts de i tingsrätten.

Bakgrunden är att Ralph Rentzsch drev sajten fru.nu som var en kontaktförmedling mellan personer i Sverige och i Uzbekistan. Östersunds-Posten skrev om sajten och publicerade sedan en rad insändare som kritiserade verksamheten.

– I artiklarna balanserade man möjligen på rätt sida om den slaka linan. Men sedan tog man in ett stort antal insändare som anklagade mig för trafficking, kvinnohandel och slaveri, säger Ralph Rentzsch.

Bosse Svensson:
– Det här handlar inte om sanningen i det som skrevs, utan om tryckfirhetslagstiftningen. Om ledande politiska framträdare anser att det pågår kvinnohandel, då ska den debatten självklart föras på våra debattsidor, och Ralph Rentzsch var i alla händelser en offentlig person, säger han.

Preskriptionstiden för brottet har gått ut, men inte för att kräva skadestånd. En rättegång måste då ändå hållas för att slå fast om det rör sig om ett brott.

Ralph Rentzsch anser att det rör sig om grovt förtal och kräver 75 000 kronor i skadestånd – till att börja med.

– Det är för kränkningen. Jag kanske kommer att kräva ett ekonomiskt skadestånd sedan, och det kan bli mycket större.

Sedan ska han gå vidare med TV4 och Sveriges Radio.

– Jag har redan inlett de processerna, jag ser det här som ett pilotfall.

Förra landstingsdirektören i Jämtland, Ellen Hyttsten, som anklagat honom för samma saker på sin blogg, dömdes av hovrätten för förtal.

Enligt Ralph Rentzsch var det mediedebatten som ledde till att han startade gratistidningarna.

– I praktiken fick jag ju yrkesförbud som frilans i Jämtland. Jag var tvungen att starta eget eftersom ingen ville ge mig jobb.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev