Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Börsoron skakar inte tidningshusen

Publicerad: 22 maj 2006, 11:58

Förra veckans börsnedgång fortsätter. Men dagstidningsföretag med stora aktieportföljer sitter still i båten.


Oro för bland annat högre räntor, ökad inflation och sjunkande dollarkurs har medfört att aktiekurserna rasar. Den uppgång som pågått i 19 månader på Stockholmsbörsen är bruten. Årets ökning med 13 procent är utraderad. Många spekulanter gör nu vad som går för att rädda vad som räddas kan.
25 procent av Norrköpings-Tidningars värdepapper ska vara aktier enligt företagets policy. För några veckor sedan var man uppe på 35 procent och sålde därför ett antal poster. Bara några dagar senare dök börskursen. Att man träffade så rätt i tid var mer tur än skicklighet enligt vd Björn Jacobsson.
Portföljen är värd drygt 700 miljoner, varav alltså 25 procent ska vara aktier. Men den senaste turbulensen påverkar inte NT:s siffror hävdar Björn Jacobsson. I bokföringen är de redovisade utifrån anskaffningsvärde. Börsens uppgång som, innan den nuvarande oron, ökat stadigt i 19 månader har medfört att det finns en rejäl fallhöjd för NT.
– Det ska extremt mycket till innan det syns i resultaträkningen, säger Björn Jacobsson.
Snarare kan nedgången innebära att upplagor och annonsintäkter på sikt påverkas om vanligt folk drar ner på sin konsumtion beroende på en osäker framtid menar han. Där är vi dock inte ännu. Och någon egentlig orsak till oro för den ekonomiska situationen finns det inte:
– Den vilar på starka fundament, såväl den svenska som världsekonomin.
NT:s framtida strategi på aktiemarknaden är lättformulerad:
– Det gäller att ha is i magen, säger Björn Jacobsson.

Undvika riskexponering
Upsala Nya Tidning har en värdepappersportfölj på cirka 300 miljoner.
– Till i förra veckan i alla fall, säger vd Dan Lannerö.
Företaget har placerat 50/50 i aktier och obligationer. En lagom kombination av risk och säkerhet menar han. Innan förra raset hade UNT en större andel aktier.
– Nu vill vi inte sitta med en onödig riskexponering.
Professionella förvaltare bestämmer hur och var UNT placerar sina pengar.
– Vi styr genom att bestämma policyn, resten sköter dom, säger Dan Lannerö.
Hur mycket UNT förlorat under det senaste kursfallet vet han inte exakt.
– Men visst det är ett antal miljoner.

Tagit hem vinster
Ett annat företag med en stor post värdepapper är Corren-koncernen. Omkring 140 miljoner äger man i aktier, aktieindexobligationer och rena obligationer.
Trots den senaste tidens skakiga börs är inte företagets vd Renée Mohlkert speciellt orolig.
– Den här utvecklingen har vi haft på känn länge.
Under en period har man därför aktivt jobbat med att växla över till säkrare papper. Tre års stadig uppgång kunde inte pågå hur länge som helst resonerade man i det finansråd som sköter företagets placeringar. Där sitter förutom Renée Mohlkert också Correns ekonomichef samt två externa experter. De genomförde bland annat ett antal strategiska omplaceringar och har tagit hem vinster precis innan det senaste kursfallet.
Vad händer på börsen framöver då?
– Om jag visste det skulle jag vara chef på världsbanken, mycket hänger nog på hur småspararna reagerar, börjar de sälja i panik så?

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev