Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Borås Tidning vann strid om utgivningsbevis

Publicerad: 16 juni 2017, 09:34

Patent och registreringsverket upphäver utgivningsbeviset för Borås Nya Tidning efter att Gota Media begärt att det återkallas.


Ämnen i artikeln:

PRV

Utgivningsbeviset utfärdades förra hösten och begäran om återkallelse kom till PRV den 30 januari i år.

Enligt tryckfrihetsförordningens 5:e paragraf får en ansökan om utgivningsbevis avslås ”om skriftens titel företer en sådan likhet med titel på annan skrift som det finns ett utgivningsbevis för att förväxling lätt kan ske”. Vilket Gota Media alltså hävdat i sin begäran om återkallelse.

Vid en förnyad prövning finner PRV att titlarna Borås Tidning och Borås Nya Tidning är lätt förväxlingsbara: ”Den nyare titeln uppfattas endast som en y version av den äldre”. PRV har därför beslutat att upphäva utgivningsbeviset för Borås Nya Tidning.

– PRV:s beslut är principiellt viktigt. Det ska inte gå att med något enkelt tilläggsord snylta på det renommé som finns hos väl inarbetade tidningstitlar, säger TU:s chefsjurist Per Hultengård till Medievärlden.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

PRV

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.