Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bonniers och Schibsteds klubbar: Varför stöder vi Stampens beteende?

Publicerad: 16 januari 2018, 12:46

"Vi kräver att Dagens Nyheter, Expressen, Dagens industri, Svenska Dagbladet och Aftonbladet går ut och förklarar sig", skriver tidningarnas fackklubbsordförande angående Medieföretagens stöd till Stampens vägran att betala ingångna avgångsvederlag.


Ämnen i artikeln:

SchibstedBonnierStampen

I ett gemensamt uttalande skriver fackklubbarna på de fem tidningarna: ”Medieföretagen har gått till Arbetsdomstolen för att Stampen ska komma undan att betala ingångna avgångsvederlag på sammanlagt drygt två miljoner kronor till 16 tidigare medarbetare. Att bryta avtal strider mot grundläggande rättsprinciper och riskerar dessutom att skada framtida uppgörelser på hela den svenska arbetsmarknaden.

Mediehusen har de senaste åren gått igenom ett stålbad. På några av landets största arbetsplatser för journalister har man ändå lyckats undvika uppslitande uppsägningar. Lösningen har varit att ett antal medarbetare frivilligt har gått med på att sluta – fått avgångsvederlag – och därigenom räddat företag och kollegors anställningar. Att arbetsgivare skulle kunna komma på idén att vägra betala påskrivna avgångsvederlag har varit otänkbart. Ändå är det vad Stampen håller på med.

Vi är starkt kritiska till att Stampen Local Media, med 13 tidningar utöver Göteborgs-Posten, använder en tidigare företagsrekonstruktion för att försöka göra tidigare ingångna avtalsvederlag värdelösa. Samtidigt som till exempel Stampens huvudägare Peter Hjörne på senare tid kunnat plocka ut stora personliga ersättningar och inkomster ur det rekonstruerade företaget, upp mot 10,5 miljoner kronor, så ser det ut som Stampen försöker lura ett antal tidigare medarbetare på redaktionsgolvet. ”Tidningen har pengar, men saknar betalningsvilja. Vi har ju alla jobbat här mellan 20 och 28 år och så slutar det så här”, säger en av medarbetarna som inte fått ut sitt avgångsvederlag.

De 16 tidigare medarbetarna på Stampen har självklart Journalistförbundet bakom sig. Det som förvånar oss är att våra egna arbetsgivare, som själva framgångsrikt använt sig av avgångsvederlag, genom sin organisation Medieföretagen stöder Stampens beteende. I Medieföretagens styrelse sitter Magnus Janson från Bonnier och Ingrid Schoerner från Schibsted. Därför kräver vi nu att företrädarna för Dagens Nyheter, Expressen, Dagens industri, Svenska Dagbladet och Aftonbladet går ut och förklarar sig.”

Brevet är undertecknat: Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter, Mia Tottmar, sekreterare i journalistklubben på Dagens Nyheter, Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen, Johanna Saldert, ordförande i journalistklubben på Dagens Industri, Susanna Vidlund, ordförande i journalistklubben på Aftonbladet och Thomas Berglund, ordförande i journalistklubben på Svenska Dagbladet.

Läs också

Jonas Nordling: Ompröva stödet till Stampen

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SchibstedBonnierStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News