söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bonnier tjänar 1,6 miljarder på biografaffär

Publicerad: 23 januari 2017, 11:59

Bonnier säljer sina 30 procent i Nordic Cinema Group. En affär värd 1,6 miljarder.

Ämnen i artikeln:

Bonnier

2015 köpte ett brittiskt riskkapitalbolag en majoritetspost i Nordic Cinema Group (NCG) där SF Bio ingår. Bonnier behöll 30 av aktierna. Men nu har det amerikanska biografbolaget AMC köpt hela bolaget för motsvarande 8,22 miljarder kronor. Bonnierkoncernens andel är 1,6 miljarder.

– För Bonnier bidrar den värdeökning som åstadkommits i Nordic Cinema Group till vår finansiella styrka, och till ökat handlingsutrymme framåt. De senaste årens utveckling visar att biografen står stark, och vi tror även fortsatt att den kommer att vara en mycket viktig arena för film. Bonnier fortsätter också att ha ett stort engagemang i svensk film genom SF Studios, Nordens ledande produktions- och distributionsbolag, säger Erik Haegerstrand, vd för Bonnier Holding, i ett pressmeddelande.

NCG har 68 helägda respektive 50 samägda biografer i Sverige, Finland, Norge och Baltikum. Bolaget bildades i mars 2013 genom en affär i vilken Bonnier-ägda SF Bio gick samman med Ratos-ägda Finnkino. 2015 sålde Ratos sitt majoritetsinnehav till Bridgepoint.

AMC öppnade sin första biosalong i Kansas City 1920 och är en av världens största biografföretag. Efter köpet av brittiska Odeon Cinemas Group har AMC även 244 biografer i Storbritannien, Irland, Frankrike, Spanien, Italien, Österrike och Portugal.
Affären kräver ett godkännande från konkurrensmyndigheter i berörda länder. Något som väntas under våren 2017.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev