onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bonnier köper Workey – en sökmotor för platsannonser

Publicerad: 25 september 2008, 09:43

Bonnier köper in sig i företaget Workey, den mest heltäckande sökportalen för platsannonser i Sverige. Workeys plattform kan skräddarsys för Bonniers nischade titlar och skulle dessutom gå att använda för andra typer av annonser.


Bonnier köper 33,34 procent av Workey med option på 100 % inom 2 till 5 år. Enligt Sara Öhrvall, chef för Bonniers Forskning och Utveckling, har Workey en unik lösning (algoritm) för att söka platsannonser på jobbportaler, tidningssajter och företagens egna hemsidor.

– Vi tror mer och mer på nischat sök, det göra att man kommer mycket närmare det verkliga behovet. Vi har redan sett det här ske i USA, säger hon.

Förutom att Workey tjänar pengar på annonsering på portalen säljer företaget en anpassad plattform till andra aktörer, några som kommer att rullas ut under hösten. Den första blir Bonniers Mama/Family living.

– De har fått en plattform som visar platsannonser från företag som erbjuder föräldravänliga villkor, flextider, möjlighet att jobba hemifrån och liknande, säger Lisa Hemph, vd på Workey.

Mamas plattform går att nå från både Mamas och Workeys sajt, så att sajterna också driver trafik till varandra.

Enligt Sara Öhrvall är förhoppningen att Bonniers titlar ska använda plattformen för att skapa ett mervärde för läsarna.

– Men det är upp till dem själva, vi tvingar aldrig på någon något.

Ska ni försöka använda Bonniers stora sajter för att driva trafik till Workey?

– Självklart kommer vi att titta på nya möjligheter att driva trafik, man behöver trafikmotorer till en sådan här sajt, säger Sara Öhrvall.

Skulle man kunna använda samma plattform för exempelvis motor- eller bostadsannonser?

– Det är helt klart att vi långsiktigt ska titta på andra möjligheter att använda plattformen, men nu ligger allt fokus på att få ett högt tryck på sajten för platsannonser.

Workey visar inte ut hela annonsen, utan länkar in till sajten där originalannonsen ligger.

– Det är viktigt att inte stöta sig med någon och ge något tillbaka till de sajter som har annonserna, det här är som ett ekosystem, säger Sara Öhrvall.

Lisa Hemph, skulle ni kunna spindla in alla Blockets annonser inom en viss kategori?

– Vi har inte sett på den möjligheten alls. Det är inte aktuellt för oss.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev