söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Blygsam löneökning för danska journalister

Publicerad: 27 februari 2012, 09:27

Danska journalister får en löneökning på 216 danska kronor 255 svenska i månaden. (Korrigerad)


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Detta blev resultatet av 30 timmars oavbrutna förhandlingar i helgen mellan Dansk Journalistforbund (DJ) och Danske Mediers Arbejdsgiverforening.

Innan den tvååriga överenskommelsen mellan parterna börjar gälla ska den ut på omröstning bland de drygt 2 000 röstberättigade medlemmar i DJ. I morgon tar förbundssstyrelsen i DJ ställning till om den ska uppmana DJ-medlemmarna att rösta ja till förslaget. Tidsfristen för omröstningen är ännu inte fastlagd.

Under det senaste året har journalisterna i Danmark fått vidkännas en reallönenedgång på 0,7 procent. Även året dessförinnan gick reallönen ned. Orsaken till detta är framförallt finanskrisen.

Journalistförbundets förhandlingschef, Lars Werge, kommenterar resultatet så här:

Det är en smal lösning, som har ingåtts i skuggan av de förhållandevis blygsamma avtalen på den privata arbetsmarknaden alldeles nyligen. Trots detta innehåller vårt avtal viktiga punkter om bland annat vidareutbildning och ledighet vid födsel.

Vi tror att ansvarskänsla lönar sig i längden. Parterna har avtalat att de vill vara i löpande och tätare dialog med varandra under den tvååriga avtalsperioden, säger Lars Werge.

Överenskommelsen gäller för journalisterna på bland annat Jyllands-Posten, Berlingske, Politiken, Ritzau och en rad mediahus ute i landet. Förutom en löneökning på 255 kronor i månaden finns möjlighet att förhandla om personliga tillägg på den enskilda arbetsplatsen.

Christer Källström, Köpenhamn

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev