söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bloggare dömd för förtal i inlägg han inte vill kännas vid

Publicerad: 24 augusti 2010, 10:53

En SD-bloggare har dömts för förtal trots att han inte äger domännamnet och trots att han hävdat att han inte själv skrivit inlägget.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Bloggaren hävdade att han inte äger bloggen och dess domännamn och därför inte kan vara ansvarig för vad som skrivs där. Han har också hävdat att han inte skrivit inlägget, trots att hans namn står under det. Hans teori är att det måste ha gjorts av någon som hackat sig in i bloggen eller loggat in via hans dator med hans lösenord.

Tingsrätten i Umeå går inte på bloggarens linje, den skriver: ”Det är allmänt känt och i målet vitsordat att bloggar kan bli hackade  och det är i och för sig tekniskt möjligt för en utomstående att ta sig  in i XX och Y Y:s datorer. Det finns dock inga  konkreta fakta som tyder på att så skulle vara fallet vad gäller nu  aktuellt inlägg. X X har inte heller pekat ut någon person med  intresse av att skriva ett sådant inlägg i hans namn i syfte att sätta  dit honom.

Enligt tingsrätten spelar det ingen roll vem som äger domännamnet; en bloggare är ansvarig för vad den skriver på bloggen och undertecknar med sitt namn.

Han döms därför att betala 5 000 kronor samt rättegångskostnader på 1 313 kronor.

 Bloggvärlden inte längre laglös stort antal mål mot SD-bloggar

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev